Предавање: Развој мобилних комуникационих система пете генерације

ИНЖЕЊЕРСКА АКАДЕМИЈА СРБИЈЕ, организује предавање које ће одржати проф. др Зоран Бојковић,
члан Инжењерске академије Србије.

www.zoranbojkovic.com

 

Развој мобилних комуникационих система пете генерације

 

Предавање ће се одржати у петак 30. марта 2018. године у 12.00 часова у сали на ИИИ спрату Дома инжењера Србије, Кнеза Милоша 7.

Улаз је слободан.

 

Кратак резиме предавања:

Данашње друштво карактерише велики пораст обима и просторне густинe телекомуникационог саобраћаја у условима великих улагања и технолошког развоја. У односу на постојеће мреже, корисници захтевају далеко веће протоке података као и веће капацитете. У широком спектру захтева , налази се успостављање узајамне конекције ограниченог броја интелигентних уређаја, као и врло кратко време одговора на позив. С друге стране, окружење је хетерогено , користи се више различитих технологија, слојевите мреже, уређаји са различитим корисничким интерфејсима. У таквој средини, препознати су захтеви корисника који се групишу на више различитих начина: према типу корисника, системима, сервисима, управљању мрежом, пословним потребама. Развој и примена система мобилних мрежа пете генерације (5G) фокусирани су на потребе оператора, као и нове пословне моделе, све у смислу додатних услуга за крајњег корисника. Разуме се, ту се подразумевају још и неограничени приступ информацијама и приступ података на сваком месту у било које време. У поређењу са постојећим мрежама, захтева се 10 пута већи проток података и 1000 пута већи капацитет. После приказа развоја бежичних технологија и истраживачких активности , у првом делу овог предавања говори се о процесу 5Г стандардизације. При томе, партнерски пројекат 3GPP, који је почео марта 2015. године, представља један од најзначајнијих процеса у овој области у свету ,  јер узима у обзир основне задатке из блиске будућности, као што су: развој нових технологија за повећање капацитета  радио мреже , одређивање квалитета сервиса и параметре који карактеришу изворе саобраћаја , управљање и оптимизацију коришћења ресурса радио мреже. У другом делу предавања систематизују се предности које доноси 5G технологија као што су: широки двосмерни пропусни опсег и висока резолуција, интерфејс за тарифирање, масивни протоци  (Gb/s) у емитовању (broadcasting) , управљање пропусним опсегом са удаљене локације, конективност. Трећи, завршни део даје приказ студије случаја 5G мобилних система са становишта технолошких захтева и апликација.

IMAGE Свечана додела награда и диплома (27.01.2019) - Галерија фотографија
Погледајте фотографије са свечане доделе награда најбољим студентима, као и доделе диплома, одржане 27. јануара 2019. године.

Free Joomla! template by Age Themes