Predavanje: Razvoj mobilnih komunikacionih sistema pete generacije

INŽENJERSKA AKADEMIJA SRBIJE, organizuje predavanje koje će održati prof. dr Zoran Bojković, član Inženjerske akademije Srbije.

www.zoranbojkovic.com

 

Tema predavanja je

RAZVOJ MOBILNIH KOMUNIKACIONIH SISTEMA PETE GENERACIJE

Predavanje će se održati u petak 30. marta 2018. godine u 12.00 časova u sali na III spratu Doma inženjera Srbije, Kneza Miloša 7.

Ulaz je slobodan.

Kratak rezime predavanja:

Današnje društvo karakteriše veliki porast obima i prostorne gustine telekomunikacionog saobraćaja u uslovima velikih ulaganja i tehnološkog razvoja. U odnosu na postojeće mreže, korisnici zahtevaju daleko veće protoke podataka kao i veće kapacitete. U širokom spektru zahteva , nalazi se uspostavljanje uzajamne konekcije ograničenog broja inteligentnih uređaja, kao i vrlo kratko vreme odgovora na poziv. S druge strane, okruženje je heterogeno , koristi se više različitih tehnologija, slojevite mreže, uređaji sa različitim korisničkim interfejsima. U takvoj sredini, prepoznati su zahtevi korisnika koji se grupišu na više različitih načina: prema tipu korisnika, sistemima, servisima, upravljanju mrežom, poslovnim potrebama. Razvoj i primena sistema mobilnih mreža pete generacije (5G) fokusirani su na potrebe operatora, kao i nove poslovne modele, sve u smislu dodatnih usluga za krajnjeg korisnika. Razume se, tu se podrazumevaju još i neograničeni pristup informacijama i pristup podataka na svakom mestu u bilo koje vreme. U poređenju sa postojećim mrežama, zahteva se 10 puta veći protok podataka i 1000 puta veći kapacitet. Posle prikaza razvoja bežičnih tehnologija i istraživačkih aktivnosti , u prvom delu ovog predavanja govori se o procesu 5G standardizacije. Pri tome, partnerski projekat 3GPP, koji je počeo marta 2015. godine, predstavlja jedan od najznačajnijih procesa u ovoj oblasti u svetu ,  jer uzima u obzir osnovne zadatke iz bliske budućnosti, kao što su: razvoj novih tehnologija za povećanje kapaciteta  radio mreže , određivanje kvaliteta servisa i parametre koji karakterišu izvore saobraćaja , upravljanje i optimizaciju korišćenja resursa radio mreže. U drugom delu predavanja sistematizuju se prednosti koje donosi 5G tehnologija kao što su: široki dvosmerni propusni opseg i visoka rezolucija, interfejs za tarifiranje, masivni protoci  (Gb/s) u emitovanju (broadcasting) , upravljanje propusnim opsegom sa udaljene lokacije, konektivnost. Treći, završni deo daje prikaz studije slučaja 5G mobilnih sistema sa stanovišta tehnoloških zahteva i aplikacija.

 

IMAGE Svečana dodela diploma (27.1.2024.) - Galerija fotografija
Pogledajte fotografije sa svečane dodele diploma, održane 27. januara 2024. godine.

Free Joomla! template by Age Themes