Друмски и градски транспорт (ДТ)

Модул Друмски и градски транспорт је научноистраживачка јединица Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, оријентисана ка едукацији кадрова и решавању практичних проблема из домена друмског и градског транспорта. Модул у синергији с образовним процесом, кроз реализацију студијских програма основних, мастер и докторских академских студија, као и специјалистичких иновационих курсева, обезбеђује услове за стварање одрживог развоја образовања и усавршавања кадрова који ће бити укључени у рад у сектору друмског транспорта путника и терета широм света.

Мисија Модула у домену образовне и научноистраживачке делатности јесте едукација, развој и унапређење науке и истраживања у области друмског и градског транспорта, с основним циљем промоције науке, струке, развоја научне писмености, повезаности и афирмације идеје знања, уз континуални подстицај научноистраживачког подмлатка на будућем путу науке и струке.
У оквиру Модула постоје две лабораторије специјализоване за спровођење специфичних истраживања у транспортним системима, која обухватају све видове друмског и градског транспорта и различите истраживачке области: планирање, пројектовање, инжењеринг, организацију, управљање, експлоатацију итд. У оквиру лабораторија студенти стичу практична знања већ у раној фази студијског процеса, како би се успоставила веза између теорије и праксе, али и створила могућност специјалистичког усмеравања сходно афинитету сваког студента.

Студенти који успешно заврше студијске програме на модулу Друмски и градски транспорт поседују знања из скупа техничко-технолошких, природно-математичких и друштвених наука. Оспособљени су да разумеју изазове савремених градова и транспортне политике, симбиозу између планирања, пројектовања и функционисања система, идентификују и дефинишу основне проблеме у сектору друмског и градског транспорта, анализирају и квантификују основне карактеристике структуре и технологије система, пројектују елементе структуре и функционисања система, анализирају перформансе система итд.

Наставни процес реализује се тако да су сви предмети у првом, другом и трећем семестру студија заједнички на свим модулима, док се потребна стручна знања и вештине из делокруга појединих модула стичу у даљем току студија, кроз предмете од четвртог до осмог семестра. Студијски програм основних академских студија од првог до трећег семестра (у делу заједничке наставе за све модуле) садржи општеобразовне предмете, који су распоређени кроз групе обавезних и изборних, према приказаној структури.

 

Структура наставног плана модула Друмски и градски транспорт (ДТ)

oas dt cir

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes