Поштоване колеге,

Ово је јединствена прилика да се, поред Књиге предмета из Акредитације 2014, студентима  понуди и могућност да се уживо упознају са знањима и вештинама које нуде изборни предмети  зимског семестра  ОАС.

Са циљем да се минимизирају доласци студената (јер су у току усмени испити из последњег испитног рока у текућој школској години) презентације изборних предмета из зимског семестра студија су распоређене од  24.09.2018. године до 28.09.2018. године.

Планирано је да свака презентација траје ефективно 20 минута са 5-оминутним паузама.

Презентације изборних предмета ће се одвијати по плану који ће накнадно бити објављен.

Након презентације, потребно је да студенти у електронскoм индексу и на шалтеру студентске службе од 01.10.2018. г. до 05.10.2018. г. верификују избор предмета за студенте прве године. Потребно је да студент прве гoдине претходно отвори електронски индекс у просторијама стдентског парламента (сала 227)

За студенте старијих година, потребно је унети у електронски индекс изборни предмет, а на упису године у студентској служби  извршити верификацију уписа изборног предмета.

Након успешно изведене прошлогодишње манифестације „Balkan Helicopters“, водећа фирма у региону за хеликоптерски транспорт и пружање услуга из ваздуха, организује други по реду Светски дан хеликоптера 19. августа 2018. на хелидрому у Добановцима.

Светски дан хеликоптера је глобални догађај на ком се прославља култура летења хеликоптером, њихова широка примена у спасилачким мисијама, гашењу пожара из ваздуха, путничком и медицинском транспорту као и у бројним другим пољима. То је дан када славимо ову величанствену машину, њену историју, људе који су је изумели и унапредили њен рад, пилоте, путнике и све љубитеље ваздухопловства.

Организовањем Светског дана хеликоптера „Balkan Helicopters“ се придружује бројним хеликоптерским компанијама и хелио-ентузијастима из целог света који обележавају овај дан. „Balkan Helicopters“ отвара своје хангаре за ширу јавност и спреман је да све заинтересоване упозна са својим радом.

Узевши у обзир да смо земља која у региону предњачи по броју хеликоптера, обучених пилота, броју сати у ваздуху, и да је „Balkan Helicopters“ са највећим капацитетом за хеликоптерски транспорт у региону и фирма-оснивач „Helimaster“, једине школе за обуку пилота хеликоптера у овом делу Европе, жеља нам је да током Светског дана хеликоптера организујемо својеврсну регионалну смотру хеликоптера и да на догађај позовемо власнике хеликоптера и предузећа која се баве хеликоптерским транспортом у југоисточној Европи.

Поред приватних власника хеликоптера и фирми из Србије и региона, очекујемо и одзив српских државних институција које се ослањају на хеликоптере у свом послу: Министарство Одбране, Министарство Унутрашњих послова – Хеликоптерска јединица и Горску службу спасавања.

Овогодишња атракција на Светском дану хеликоптера биће хеликоптер AgustaWestland AW109, двомоторни VIP цивилни хеликоптер, једини такве врсте у региону.

Прошлогодишњу прославу Светског дана хеликоптера посетило је преко 400 људи, док ове године очекујемо долазак преко 600 посетилаца из Србије и иностранства.

Да би истакли значај хеликоптерског саобраћаја, желимо да догађај подигнемо на виши ниво, због тога нам је изузетно важна Ваша подршка и партиципација и учешће у Светском дану хеликоптера .

Универзитет у Београду је за своје студенте добио на располагање једну стипендију јапанске Фондације ИТО за школску 2019/2020. годину. Основни услови за одобравање стипендије су следећи:

  1. Кандидат мора бити номинован од стране Универзитета у Београду;
  2. Кандидат мора бити држављанин Републике Србије (што доказује Уверењем о држављанству) који намерава да на наставу на одговарајућој институцију у Јапану као студент или истраживач на последипломском нивоу започне од пролећа или јесени 2019. године. Област истраживања није ограничена;
  3. Кандидат мора имати висок успех на студијама и високе личне квалитете, а такође и потребу за финансијском помоћи;
  4. Кандидат мора по доласку у Јапан као прималац стипендије ИТО фондације присуствовати оријентационом састанку;

* Било би пожељно да кандидат у одређеном степену (''to some degree'') говори и чита јапански, али то није обавезно.

Напомињемо да ће са кандидатима који уђу у ужи избор бити организован разговор, како би кандидати могли добити номинацију Универзитета у Београду.

Пријавни формулар и Предлог садржаја активности у форми коју је одредила ИТО фондација, као и детаљне информације о самој стипендији и осталој неопходној документацији можете наћи на сајту Универзитета у Београду, као и овде.

Крајњи рок за достављање комплетне конкурсне документације је 17. септембар 2018. године.

Документацију, уз одговарајуће пропратно писмо у коме су наведени контакт подаци кандидата, доставити на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг 1, 11000 Београд. С обзиром да се сва документација шаље у Јапан, неопходно је да она буде преведена на енглески језик, од стране судског тумача.

Председник Републике Француске прогласио је равноправност жена и мушкараца за национални приоритет за време свог петогодишњег мандата. Борба против родних стереотипа и против дискриминације жена у друштву или у породици такође је приоритет француске дипломатије у свету.

Амбасада Француске и Француски институт у Србији у 2018. години желе да подрже младе научнике и научнице из Србије који се баве питањима равноправности између полова и питањима рода.

Пет стипендија кратког боравка од 15 до месец дана (искључиво у периоду између 25. септембра 2018. и 31. децембра 2018. године) биће додељено српским истраживачима оба пола или стручњацима из ове области за боравак у истраживачком тиму или експертској групи у Француској која се бави овом тематиком. Стипендија покрива трошкове боравка, смештаја и осигурања. Трошкове путовања покривају сами стипендисти.

1) Циљна група: научници оба пола и свих нивоа, који раде у истраживачком тиму у Србији (асистенти, докторанди, пост докторанди, истраживачи, предавачи, лекари…), који се баве питањима родне равноправности, стручњаци или представници невладиних организација оба пола који се боре против неједнакости жена и мушкараца у свим областима, истраживачки новинари који истражују ове теме.

2) Области истраживања: студије рода (« Gender studies ») у свим доменима, неједнакост између жена и мушкараца, мултидисциплинарне студијске области које обједињују делове хуманистичких и друштвених наука, историја, социологија, географија, антропологија, економија, право, политичке науке, укључујући такође и неуро и бионауке.

http://www.institutfrancais.rs/info/sejour-de-recherche-en-france-egalite-femme-homme/

Обавештавамо Вас да је Конкурс Владе Мексика за стипендирање странаца у 2019. години објављен у одељку „Стипендије и курсеви академске сарадње“ секције „Акције и програми“ на јединственом Владином порталу на следећој адреси: http://www.gob.mx/amexcid/acciones-y-programas/becas-para-extranjeros-29785.

У вези са тим, напомиње се да све пријаве српских држављања морају бити обављене електронски, путем Система за управљање академском сарадњом (SIGCA) (https://sigca.sre.gob.mx/login). Због тога је неопходно да кандидати приложе документацију по упутствима система и у складу са наведеним у Конкурсу за 2019. годину. Систем SIGCA ће бити отворен до 28. септембра 2018. године, како би заинтересовани могли да пошаљу своје пријаве. Резултати ће бити обајвљени од 5. децембра 2018. године.

Стипендије се нуде само у областима и за институције које су изричито наведене у Конкурсу за 2019. годину. Треба истаћи да електорнске пријаве које не испуњавају све потребне услове из конкурса неће бити укључене у процес селекције. За 2019. годину, у оквиру билатералног плана са Србијом, нуде се 2 стипендије: 2 нове стипендије ( 2 доступне од марта 2019. године).

 У вези пријава за COLMEX, FLACSO и Ибероамерички Универзитет (UIA) дефинитиван пријем на студије условљен је испуњавањем различитих процеса које спроводе те институције.


Me es grato hacer llegar a usted un cordial saludo en ocasión de informarle que la Convocatoria de Becas de Excelencia del Gobierno de México para Extranjeros 2019 se encuentra publicada en el apartado “Becas y cursos de cooperación académica” de la sección “Acciones y Programas” en el Portal Único de Gobierno en el siguiente vínculo:

http://www.gob.mx/amexcid/acciones-y-programas/becas-para-extranjeros-29785.

 Al respecto, cabe destacar que todas las postulaciones de los nacionales de Serbia deberán realizarse electrónicamente a través del Sistema de Gestión de Cooperación Académica (SIGCA) (https://sigca.sre.gob.mx/login). Para tal efecto, es necesario que los postulantes adjunten la documentación de acuerdo con las indicaciones del sistema y conforme a lo señalado en la Convocatoria 2019. El sistema SIGCA estará abierto hasta el próximo 28 de septiembre de 2018 a fin de que los interesados envíen su postulación. Los resultados se darán a conocer a partir del 5 de diciembre de 2018.

Las becas se ofrecen únicamente en las áreas del conocimiento e instituciones señaladas expresamente en la Convocatoria 2019.  Cabe señalar que no/no serán considerados dentro del proceso de selección aquellas postulaciones en línea que no cumplan con los requisitos establecidos en la Convocatoria. Para el año 2019, la oferta para Serbia, en el marco bilateral, es de hasta 2 becas: 2 nuevas (disponibles 2 a partir de marzo de 2019).

En lo referente a las postulaciones en línea dirigidas al COLMEX, la FLACSO y la Universidad Iberoamericana (UIA), la aceptación académica definitiva está condicionada al cumplimiento de los diferentes procesos que para tal fin realizan dichas instituciones.

IMAGE Милорад Арсенијевић – Балерина: Сећање
Милорад Арсенијевић ( 6. јун 1906 — Београд, 18. март 1987 ) био југословенски фудбалер и фудбалски тренер. Од 1927. до 1936. године одиграо је 52. утакмице за репрезентацију...

Free Joomla! template by Age Themes