Железнички саобраћај и транспорт (ЖЕ)

Модул Железнички саобраћај и транспорт jeсте јединствен студијски програм у нашој земљи који пружа заокружен приступ изучавању комплексног железничког система. У оквиру Модула изучавају се области експлоатације и управљања на железници, железничке инфраструктуре и вуче возних средстава. Циљ студијског програма основних студија јесте стицање фундаменталног знања у области железничког саобраћаја и транспорта, уз упознавање студената са савременим технологијама и концептима функционисања железнице. Поред уже стручних предмета у области железничког саобраћаја и транспорта, на нижим годинама студија изучава се већи број општеобразовних и теоријско-методолошких предмета. Стечено знање на општим предметима пружа студентима основу да кроз уже стручне предмете развију и унапреде инжењерски приступ сагледавању и решавању проблема. Важан облик наставне активности на Модулу чине организоване посете и стручне праксе у којима студенти стичу шира практична знања, вештине и спо- собности. Наставком школовања на мастер студијама студенти имају могућност да усавршавају знања из области њиховог интересовања и да детаљно сагледају специфичности железнице.

Дипломирани саобраћајни инжењери с модула Железнички саобраћај и транспорт запошљавају се на желeзници, како у делатностима управљања железничком инфраструктуром, тако и у делатностима превоза робе и путника. Оспособљени су и могу да раде на различитим стручним пословима у ресорном министарству, секретаријатима и дирекцијама за саобраћај и јавни превоз (градским, покрајинским и републичким), сред њим стручним школама, урбанистичким заводима, пројектним кућама, шпедицијама и транспортним фирмама, робним терминалима и терминалима комбинованог транспорта на железничкој мрежи, као и у осталим већим индустријским комплексима и лукама опремљеним железницом.

Наставни процес реализује се тако да су сви предмети у првом, другом и трећем семестру студија заједнички на свим модулима, док се потребна стручна знања и вештине из делокруга појединих модула стичу у даљем току студија, кроз предмете од четвртог до осмог семестра. Студијски програм основних академских студија од првог до трећег семестра (у делу заједничке наставе за све модуле) садржи општеобразовне предмете, који су распоређени кроз групе обавезних и изборних, према приказаној структури.

Структура наставног програма модула Железнички саобраћај и транспорт (ЖЕ)

oas ze cir

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes