Друмски и градски саобраћај (ДС)

Модул Друмски и градски саобраћај на основним академским студијама формиран је као последица увођења Болоњског процеса, 2006. године. Модул представља континуитет наставног процеса који је од оснивања Саобраћајног факултета и Одсека за друмски и градски саобраћај и транспорт реализован у оквиру Саобраћајног смера.

Стручни део наставе на Модулу реализују наставници и сарадници са две здружене катедре: Катедре за теорију тока и капацитет саобраћајница, саобраћајно пројектовање и путни инжењеринг и Катедре за планирање и регулисање саобраћаја.

На Модулу се изучава пет матичних ужих научних области саобраћајног инжењерства:

  • Планирање саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре;
  • Теорија саобраћајног тока, капацитет и вредновање друмских саобраћајница;
  • Регулисање и управљање саобраћајним токовима на мрежи путева и улица;
  • Саобраћајно пројектовање на мрежи путева и улица;
  • Управљање и експлоатација путева.

Студенти Модула оспособљавају се за израду пројектне и студијске документације из области саобраћајног инжењерства. То подразумева стицање теоријског и практичног знања из: управљања и регулисања саобраћајa, интелигентних транспортних система, управљања светлосном сигнализацијом, израде саобраћајних студија градова, саобраћајног пројектовања на градској и ванградској мрежи, вредновања и израда студије изводљивости саобраћајне инфраструктуре, симулација, моделирања и прогнозе саобраћајних токова, експлоатације путева и управљања инвестиционим пројектима.

Наставници и сарадници на модулу Друмски и градски саобраћај омогућавају студентима практичан рад најсавременијим софтверима у оквиру три лабораторије:

  • Лабораторија за планирање саобраћаја – специјализована у области планирања саобраћаја и коришћења стандардних софтвера из те области као што је PTVVISUM и OmniTrans за макросимулације саобраћајних токова, ArcGis у области географских информационих система, SoundPlan за моделирање буке и загађујућих материја, као и PROKAS за моделирање квалитета ваздуха;
  • Лабораторија за регулисање и управљање саобраћајем – специјализована за коришћење софтвера PTV VISSIM и Aimsun за потребе микросимулације на индивидуалним раскрсницама и зонама, Passer и SiТraffic за коодинацију рада светлосних сигнала, Transyt-7F за зонско управљање, VTassistCrossig за израду алгоритама детекторског рада светлосних сигнала;
  • Лабораторијазатеоријусаобраћајногтока – фокусирана на области теорије саобраћајног тока, анализе капацитета и вредновања пројектних решења путева и коришћења актуелних софтвера као што су HCS и HDM 4.

Студенти модула Друмски и градски саобраћај запослење могу наћи у оквиру државних, покрајинских и локалних институција које се баве саобраћајем и путном инфраструктуром, приватним компанијама које се баве планирањем, пројектовањем, изградњом и експлоатацијом у области саобраћајног инжењерства, као и у научноистраживачким институтима. У образовним институцијама то су средње техничке школе које се баве саобраћајем, више техничке школе и факултети, како приватни, тако и државни (универзитети у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу и сл.).

Константно унапређење наставног процеса и праћење савремених трендова развоја струке заслужни су за велики број успешних саобраћајних инжењера овог модула.

Mодул Друмски и градски саобраћај уписују студенти мотивисани да стекну широк дијапазон инжењерских знања и техника за решавање реалних саобраћајних проблема који постају све изазовнији. Мисија наставног особља јесте да студентима пренесу савремена теоријска и практична знања из саобраћајног инжењерства, оспособе их за рад у најсавременијим софтверима и укључе у радне тимове за израду студија и пројеката, како би постали део еминентне техничке интелигенције. Студенти модула Друмски и градски саобраћај се путем наставног процеса мотивишу за размену знања и то учешћем у различитим радионицама и подстичу на иновативност, што резултује и врло добрим резултатима на јавним конкурсима с иновативним саобраћајним решењима (прванаградa за Пројекат BelTube у оквиру израде Плана одрживе урбане мобилности, 2013, прва награда на конкурсу Београд у каквом желим да живим – улице будућности2020).

У претходних пет школских година на Модул се уписивало по 40 буџетских и 7 самофинансирајућих студената, а дипломирало је укупно 150 студената, односно 30 годишње.

Наставни процес реализује се тако да су сви предмети у првом, другом и трећем семестру студија заједнички на свим модулима, док се потребна стручна знања и вештине из делокруга појединих модула стичу у даљем току студија, кроз предмете од четвртог до осмог семестра. Студијски програм основних академских студија од првог до трећег семестра (у делу заједничке наставе за све модуле) садржи општеобразовне предмете, који су распоређени кроз групе обавезних и изборних, према приказаној структури.

Структура наставног плана модула Друмски и градски саобраћај (ДС)

oas ds cir

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes