Телекомуникациони саобраћај и мреже (ТС)

Област телекомуникација и информационих технологија (ИКТ) представља једну од најбрже развијаних привредних грана, која отвара широке могућности у погледу запошљавања и перспективa за даље усавршавање будућих дипломираних инжењера. Сходно томе, модул Телекомуникациони саобраћај и мреже један је од најатрактивнијих модула за који студенти традиционално исказују изузетно велико интересовање приликом уписа на Саобраћајни факултет. Пратећи актуелне трендове у области ИКТ, студенти овог модула оспособљавају се за стицање широког спектра научних и стручних компетенција из области инжењеринга телекомуникационог саобраћаја и мрежа.

Највећи део инжењера се врло брзо након дипломирања запошљава у реномираним компанијама и институцијама из ИКТ сектора, као што су водећи телекомуникациони оператори, регулаторна тела, ресорна министарства, провајдери сервиса, медијске куће, кабловски оператори, произвођачи опреме, софтверске и друге компаније, при чему захваљујући својим показаним знањима и резултатима често стижу и до највиших руководећих позиција. Веома успешни резултати у школовању и позитивни трендови у запошљавању дипломираних инжењера телекомуникационог саобраћаја и мрежа, као и охрабрујућа перспектива коју пружа ИКТ сектор, представљају неке од најважнијих мотивација студената за студирање на овом модулу.

Студентима се, поред теоријске и практичне наставе на Факултету, омогућава да кроз обавезну стручну праксу и периодичне посете бројним компанијама из ИКТ сектора стекну додатна искуства и прошире стечена теоријска и практична знања. С традицијом дугом више од две деценије у континуитету, може се посебно издвојити посета студената Контролно-мерном центру Београд, у саставу Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), с којом Факултет остварује веома успешну сарадњу. Поред тога, водеће телекомуникационе компаније из приватног и јавног сектора, препознајући квалитет и потребу за стручним кадровима овог профила, активно учествују у донацији неопходне опреме и савремених мерних уређаја који се користе у стручним лабораторијама за практичну обуку студената.

Дипломирани инжењери овог модула веома брзо налазе посао у струци на домаћем тржишту, али и у великом броју земаља широм света. Своје даље стручно усавршавање доминантно настављају на мастер академским студијама на Саобраћајном факултету, а поједини кандидати и на престижним иностраним  универзитетима.

Наставни процес реализује се тако да су сви предмети у првом, другом и трећем семестру студија заједнички на свим модулима, док се потребна стручна знања и вештине из делокруга појединих модула стичу у даљем току студија, кроз предмете од четвртог до осмог семестра. Студијски програм основних академских студија од првог до трећег семестра (у делу заједничке наставе за све модуле) садржи општеобразовне предмете, који су распоређени кроз групе обавезних и изборних, према приказаној структури.

Структура наставног плана модула Телекомуникациони саобраћај и мреже (ТС)

 oas ts cir

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes