RIPE NCC радионица на Саобраћајном факултету

У среду, 8. новембра 2023. године у салама 128 и 316 одржана је радионица за студенте у организацији Саобраћајног факултета и Координационог центра Форума европских IP мрежа (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre - RIPE NCC). Координациони центар Форума европских IP мрежа је регионални интернет регистар (RIR) за Европу, Блиски исток и делове Централне Азије. Његово седиште је у Амстердаму, Холандија, чија је функција да надгледа доделу и регистрацију ресурса Интернет бројева у овом региону. RIPE NCC се састоји од преко 20.000 организација које делују као локални интернет регистри (LIR) за пружање интернет услуга у својим земљама.

Ова радионица је одржана као део активности RIPE Иницијативе за академску сарадњу (RACI), са циљем да студентима пружи прилику да учествују у различитим активностима и студентским пројектима везаним за развој интернета. Овај догађај је модерирао Др Слободан Митровић, који је на почетку догађаја поздравио присутне студенте, укратко представио тематику Радионице и најавио гостујуће предаваче Јелену Ћосић и Јохана тер Беста. Потом је Јелена ћосић, која је испред RIPE NCC задужена за сарадњу са широм заједницом, у свом излагању упознала студенте са системима интернет адресирања, као и са функцијама RIPE NCC, који има улогу Регионалног интернет регистра (RIR). Наредни део предавања је одржао Јохан тер Бест, сениор софтвер инжењер који је представио RIPE Atlas - највећу Интернет мерну мрежу на свету. RIPE Atlas користи глобалну мрежу сонди (probes и achors) које мере интернет конекцију и доступност, пружајући изузетно детаљан преглед стања Интернет веза у реалном времену. Након паузе за кафу и освежење, присутни су прешли у учионицу 316, где су употребили претходно добијене ваучере за учешће у реализацији различитих мерења у реалним условима. На тај начин, демонстриране су многобројне могућности овог мерног система као и врсте података које је могуће добити. За ову Радионицу је исказано велико интересовање, због чега су капацитети учионице 316 морали бити значајно увећани. Гостујући предавачи су најавили могућност нових сличних дешавања, који би били од користи студентима, без обзира да ли ће бити реч о онлајн догађајима, или догађајима који ће се одржавати уживо.

Напомена: за преглед фотографија и увећавање, користите навигацију са леве и десне стране. Кликом на фотографију могуће је увећање и преузимање.

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes