На Саобраћајном факултета у Београду 23.05.2024. године, са почетком у 10,15 часова у сали 325/II, Проф. Стипановић ће одржати предавање на тему УПРАВЉАЊЕ АУТОНОМНИМ ВОЗИЛИМА СА ГАРАНЦИЈАМА ИЗБЕГАВАЊА СУДАРА

Кратка биографија професора Стипановића,

Др Душан Стипановић дипломирао је на Електротехничком факултету, одсек за аутоматику, електронику и телекомуникације, у Београду 1994. године. Након дипломирања наставља студије у САД, на Универзитету Santa Clara у Калифорнији где магистрира 1996. и докторира 2000. Године. Од 2001. до 2004. др Стипановић је у оквиру пост докторског усаврашавања био истраживач - сарадник у Лабораторији за хибридне системе професорке Claire Tomlin на Одсеку за аеронаутику и астронаутику на Универзитету Станфорд. Од 2004. прелази на Универзитету Илиној у Urbana – Champaign, где је данас редовни професор при групи за управљање на одсеку за системско инжењерство и операциона истраживања и у групи за контролу Лабораторије за координиране науке.

Такође је гостујући професор на Електротехничком факултету у Београду. Др Стипановић је био и гостујучи професор на одсеку за електротехнику и рачунарство на Универзитету Калифонија у Берклију, Техничком факултету у Новом Саду и Департману за роботику и трелематику на Универзитету у Вирзбургу у Немачкој. Научни интереси др Стипановића између осталог, укључују децентрализовано управљње и естимацију,теорију стабилности, оптимално управљање и теорију динамичких игара са применом на управљање аутономних возила. Др Стипановић је био члан уредничких одбора часописа IEEE Transactions on Circuits and Systems I и II, и Journal of Optimization Theory and Applications. Добитник је више награда и признања од којих је вредно поменути Bessel-ovu награду за математику од стране Humboldt фондације и награду 1000 талената Народне Републике Кине. Др. Стипановић је IEEE Fellow и почасни члан Азија-Пацифичке асоцијације за вештачку интелигенцију (AAIA). Рангиран је од ScholarGPS на трећем месту у категорији Collision Avoidance System, а Erdős број му је такође три.

Резиме гостујућег предавања.

Примарно тежиште презентације је да прикаже како се пројектују експлицитни закони управљања за нехолономне моделе возила уз више циљева и гаранција за њихову реализацију. Најважнији циљ је свакако гарантовано избегавање судара. Модели нехолономних возила укључују кинематички модел кола што на жалост није случај у индустрији кола без возача. То ствара проблеме који су изражени посебно у случајевима када се захтева брзо реаговање у временски критичним ситуацијама као што је на пример реакција у раскрсници и у присуству неочекиваног понашања других учесника у саобраћају као што су пешаци. Са оваквим и сличним сценаријима такодје су повезани проблеми и ситуације које се проучавају у теорији несарађујућих игара, које ће кратко бити представљене и дискутоване. У оквиру презентације ће бити приказани посебни изазови у управљању аутономним нехолономним возилима уз предлоге за њихово превазилажење кроз пројектовање експлицитних управљачких закона са гаранцијама перформанси, уз илустративне симулације и кратак приказ доступних експерименталних платформи.

Поштоване колеге и колегинице,

У циљу унапређења квалитета наставе, молим студенте да приступе анонимном анкетирању у летњем семестру школске 2023/2024. године, ради вредновања педагошког рада наставника и сарадника.

Процес вредновања за рад у летњем семестру 2023/2024.г. почиње 13.05.2024.године, а завршава се 20.05.2024.године. Вредновање се врши у online окружењу на адреси https://ankete.sf.bg.ac.rs. Такође, вредновање се врши путем рачунара и лаптопа и није предвиђено да се врши путем употребе мобилног телефона. Уколико се ова информација отвара из обавештења у електронском индексу, потребно је да се наведена адреса ископира у нови прозор веб претраживача и потом активира. На почетку процеса вредновања, студенти генеришу приступни код који су дужни да чувају дигитално или на папиру до краја процеса вредновања.

Поштоване колегинице и поштоване колеге,

Јунски рок 2024 се одржава у периоду од 10.6. до 23.06.2024. год. у просторијама Факултета.
Јулски рок 2024 се одржава у периоду од 24.6. до 14.07.2024. год. у просторијама Факултета.

Пријављивање за јунски рок ће трајати у периоду од 27.05. до 02.06.2024. год.


Студенти са задужењима приликом пријављивања за јунски рок (најкасније закључно са 27.05.2024) морају уплатити 20% од укупне вредности задужења (у укупном износу од 80% од задужења) да би испит био прихваћен за излазак у складу са упутством наведеним у ел. индексу.


Продекан за студије

Све испитне обавезе на основним и мастер студијама везане за израду и одбрану Завршних и Мастер радова у школској 2023/24 години се морају завршити закључно са 30.9.2024. године.

Обавештавају се сви студенти, који планирају да одбране Завршни рад до 30.9.2024.г.,  а остало им је неположених мање од пет испита из наставног плана и програма по коме студирају, да морају да аплицирају у студентској служби за отварање и анализирање досијеа студента што пре, ради провере испитних пријава. Последњи рок за пријаву одбране Завршног рада је 15.09.2024.г.

Поред тога  студенти могу чим су стекли 200 ЕСПБ да  узму тему код изабраног Ментора и почну са израдом Завршног рада на Основним академским студијама.

Продекан за студије

Студенти који су уписали прву и трећу годину студија школске 2023/24 год. у обавези су да изврше превентивни здравствени преглед у амбуланти у Студентском дому „Карабурма”, Улица Мије Ковачевића 7б од 9.5.2024. год.

Приликом доласка на преглед студенти су у обавези да понесу индекс и оверену здравствену књижицу.

Предаја докумената за систематски преглед ће се вршити по формираним групама (на основу броја индекса) у дефинисаним терминима објављеним на сајту Факултета. Дефинисан термин се евентуално може променити искључиво лично у амбуланти.

Термине прегледа можете погледати овде.

Студенти и професори Одсека за водни саобраћај и транспорт у периоду од 23.4. до 26.4.2024. године бораве у Румунији како би се упознали са свим активностима и процесима који се одвијају у луци Констанца.

vdstudentikonstanca24s2

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes