Operaciona istraživanja u saobraćaju (MOI)

Modul Operaciona istraživanja u saobraćaju je osnovan kako bi se studentima dodatno približile metode Operacionih istraživanja i Računarske inteligencije, kao i njihove primene u saobraćaju, transportu, logistici i komunikacijama.

Na Modulu Operaciona istraživanja u saobraćaju fokus je na učenju primene softvera koji se koriste za optimizaciju saobraćajnih procesa poput: transporta robe, lociranja objekata, određivanja efikasnosti transportnih sredstava, rutiranje vozila itd. Neki od softvera koji se primenjuju su Excel solver, Lindo, Promethee, MatLab i mnogi drugi. Za primenu softvera koji će se obrađivati na ovom Modulu nije neophodno predznanje. Studenti će na vežbama biti detaljno upućeni u osnove primene svakog od softvera.

Za razliku od osnovnih studija gde se na predmetu Operaciona istraživanja rade zadaci “na papiru”, na Master akademskim studijama se zadaci rešavaju u pomenutim softverima. Na Modulu Operaciona istraživanja u saobraćaju rešavaju se problemi koji se pojavljuju u svim vidovima transporta. Izborom ovog Modula studenti mogu nastaviti dalje usavršavanje u onom vidu saobraćaja u zavisnosti koji su Modul bili na osnovnim studijama, tako što će se baviti rešavanjem problema za karakterističan vid transporta a primenom savremenih tehnika i softvera.

oi slika1

Pored primene tradicionalnih tehnika iz oblasti optimizacije, Modul Operaciona istraživanja u saobraćaju se bavi i jednom od danas najpopularnijih oblasti, a to je Računarska inteligencija. U ovoj oblasti student će ostvariti znanja o osnovama Veštačke inteligencije, Fazi logike, Genetskim algoritmima  i Neuronskim mrežama, odnosno naučiće kako se ove tehnike mogu koristi za rešavanje saobraćajnih problema, poput: rada poletno sletne staze, rada semafora u raskrsnici, rutiranja vozila, dodeljivanje parking pozicije vozilima, lociranje robe u skladištu, procena broja putnika itd. Rešavanje pomenutih problema se realizuje u softveru MatLab.

Nakon završenih master studija na Modulu Operaciona istraživanja u saobraćaju, studenti su osposobljeni za optimizaciju i planiranje procesa  u saobraćaju, transportu i komunikacijama primenom savremenih metoda Operacionih istraživanja i Računarske inteligencije. Imaće znanje da rešavaju najrazličitije probleme sa kojima se kompanije u privredi svakodnevno susreću. Ta širina u znanju će im omogućiti da kasnije apliciraju za raznorodne pozicije u praksi. Studenti koji završe ovaj Modul najčešće se zapošljavaju u sektoru kompanije koji se odnosi na analitiku i razvoj. Neki od najčešćih zadataka ovog sektora su ispitivanje potreba za uvođenjem nove tehnologije, analiza koristi koje bi ta tehnologija donela, višekriterijumska analiza u slučaju postojanja više tehnologija itd. Zadatak zaposlenih u sektoru za analitiku i razvoj je da svakodnevno analiziraju postojeće procese, predlažu i ispituju nova idejna rešenja, a sve to u cilju optimizacije postojećih procesa ili uvođenja nekih novih rešenja koja su se kroz detaljnu analizu pokazala kao bolja.

Studenti koji upišu Modul mogu samostalno ili uz preporuku nastavnika Modula da izaberu kompaniju u kojoj će obaviti stručnu praksu. Master rad se izrađuje uz konstantno vođenje i pomoć izabranog mentora, tako da se na kraju dobije rad koji ima i teorijsku i praktičnu vrednost.

Primer primene operacionih istraživanja:

oi slika2

Primer primene Računarske inteligencije:

oi slika3

Za više informacija o Modulu javite se nekom od profesora:

Ime i prezime

Mejl

Kabinet

Milica Šelmić

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

108, prvi sprat

Miloš Nikolić

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

009, prizemlje

Dragana Drenovac

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

08, suteren

Ivana Jovanović

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

08, suteren

Predrag Grozdanović

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

012, prizemlje

 

Struktura nastavnog plana modula Operaciona istraživanja u saobraćaju (MOI)

 mas oi cir

Free Joomla! template by Age Themes