Železnički saobraćaj i transport (ŽE)

Modul Železnički saobraćaj i transport jeste jedinstven studijski program u našoj zemlji koji pruža zaokružen pristup izučavanju kompleksnog železničkog sistema. U okviru Modula izučavaju se oblasti eksploatacije i upravljanja na železnici, železničke infrastrukture i vuče voznih sredstava. Cilj studijskog programa osnovnih studija jeste sticanje fundamentalnog znanja u oblasti železničkog saobraćaja i transporta, uz upoznavanje studenata sa savremenim tehnologijama i konceptima funkcionisanja železnice. Pored uže stručnih predmeta u oblasti železničkog saobraćaja i transporta, na nižim godinama studija izučava se veći broj opšteobrazovnih i teorijsko-metodoloških predmeta. Stečeno znanje na opštim predmetima pruža studentima osnovu da kroz uže stručne predmete razviju i unaprede inženjerski pristup sagledavanju i rešavanju problema. Važan oblik nastavne aktivnosti na Modulu čine organizovane posete i stručne prakse u kojima studenti stiču šira praktična znanja, veštine i spo- sobnosti. Nastavkom školovanja na master studijama studenti imaju mogućnost da usavršavaju znanja iz oblasti njihovog interesovanja i da detaljno sagledaju specifičnosti železnice.

Diplomirani saobraćajni inženjeri s modula Železnički saobraćaj i transport zapošljavaju se na železnici, kako u delatnostima upravljanja železničkom infrastrukturom, tako i u delatnostima prevoza robe i putnika. Osposobljeni su i mogu da rade na različitim stručnim  poslovima u resornom ministarstvu, sekretarijatima i direkcijama za saobraćaj i javni prevoz (gradskim, pokrajinskim i republičkim), sred njim stručnim školama, urbanističkim zavodima, projektnim kućama, špedicijama i transportnim firmama, robnim terminalima i terminalima kombinovanog transporta na železničkoj mreži, kao i u ostalim većim industrijskim kompleksima i lukama opremljenim železnicom.

Nastavni proces realizuje se tako da su svi predmeti u prvom, drugom i trećem semestru studija zajednički na svim modulima, dok se potrebna stručna znanja i veštine iz delokruga pojedinih modula stiču u daljem toku studija, kroz predmete od četvrtog do osmog semestra. Studijski program osnovnih akademskih studija od prvog do trećeg semestra (u delu zajedničke nastave za sve module) sadrži opšteobrazovne predmete, koji su raspoređeni kroz grupe obaveznih i izbornih, prema prikazanoj strukturi.

Struktura nastavnog programa modula Železnički saobraćaj i transport (ŽE)

oas ze lat

Free Joomla! template by Age Themes