Telekomunikacioni saobraćaj i mreže (TS)

Oblast telekomunikacija i informacionih tehnologija (IKT) predstavlja jednu od najbrže razvijanih privrednih grana, koja otvara široke mogućnosti u pogledu zapošljavanja i perspektiva za dalje usavršavanje budućih diplomiranih inženjera. Shodno tome, modul Telekomunikacioni saobraćaj i mreže jedan je od najatraktivnijih modula za koji studenti tradicionalno iskazuju izuzetno veliko interesovanje prilikom upisa na Saobraćajni fakultet. Prateći aktuelne trendove u oblasti IKT, studenti ovog modula osposobljavaju se za sticanje širokog spektra naučnih i stručnih kompetencija iz oblasti inženjeringa telekomunikacionog saobraćaja i mreža.

Najveći deo inženjera se vrlo brzo nakon diplomiranja zapošljava u renomiranim kompanijama i institucijama iz IKT sektora, kao što su vodeći telekomunikacioni operatori, regulatorna tela, resorna ministarstva, provajderi servisa, medijske kuće, kablovski operatori, proizvođači opreme, softverske i druge kompanije, pri čemu zahvaljujući svojim pokazanim znanjima i rezultatima često stižu i do najviših rukovodećih pozicija. Veoma uspešni rezultati u školovanju i pozitivni trendovi u zapošljavanju diplomiranih inženjera telekomunikacionog saobraćaja i mreža, kao i ohrabrujuća perspektiva koju pruža IKT sektor, predstavljaju neke od najvažnijih motivacija studenata za studiranje na ovom modulu.

Studentima se, pored teorijske i praktične nastave na Fakultetu, omogućava da kroz obaveznu stručnu praksu i periodične posete brojnim kompanijama iz IKT sektora steknu dodatna iskustva i prošire stečena teorijska i praktična znanja. S tradicijom dugom više od dve decenije u kontinuitetu, može se posebno izdvojiti poseta studenata Kontrolno-mernom centru Beograd, u sastavu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), s kojom Fakultet ostvaruje veoma uspešnu saradnju. Pored toga, vodeće telekomunikacione kompanije iz privatnog i javnog sektora, prepoznajući kvalitet i potrebu za stručnim kadrovima ovog profila, aktivno učestvuju u donaciji neophodne opreme i savremenih mernih uređaja koji se koriste u stručnim laboratorijama za praktičnu obuku studenata.

Diplomirani inženjeri ovog modula veoma brzo nalaze posao u struci na domaćem tržištu, ali i u velikom broju zemalja širom sveta. Svoje dalje stručno usavršavanje dominantno nastavljaju na master akademskim studijama na Saobraćajnom fakultetu, a pojedini kandidati i na prestižnim inostranim  univerzitetima.

Nastavni proces realizuje se tako da su svi predmeti u prvom, drugom i trećem semestru studija zajednički na svim modulima, dok se potrebna stručna znanja i veštine iz delokruga pojedinih modula stiču u daljem toku studija, kroz predmete od četvrtog do osmog semestra. Studijski program osnovnih akademskih studija od prvog do trećeg semestra (u delu zajedničke nastave za sve module) sadrži opšteobrazovne predmete, koji su raspoređeni kroz grupe obaveznih i izbornih, prema prikazanoj strukturi.

 Struktura nastavnog plana modula Telekomunikacioni saobraćaj i mreže (TS)

oas ts lat

Free Joomla! template by Age Themes