Vodni saobraćaj i transport (VD)

Opšti cilj Strategije razvoja vodnog saobraćaja od 2015. do 2025. godine jeste prepoznatljivost Republike Srbije po znatnom učešću prevoza tereta unutrašnjim vodnim putevima u ukupnom obimu prevoza tereta svim vidovima saobraćaja, kao i očuvanje i prilagođavanje nacionalne flote potrebama tržišta i primena savremenih tehnologija. Nastavni plan osnovnih akademskih studija modula Vodni saobraćaj i transport (VD) školuje stručnjake koji su osposobljeni da podignu kvalitet usluga brodarstava i lučkih operatera i unaprede: razvoj svih sistema vodnog saobraćaja; planiranje i upravljanje procesima u vodnom saobraćaju korišćenjem informacionih tehnologija; eksploataciju i održavanje flote i infrastrukture vodnog saobraćaja; navigaciju i bezbednost plovidbe.

Na modulu Vodni saobraćaj i transport godišnje se upisuje petnaest budžetskih studenata i tri samo- finansirajuća studenta. Osnovne akademske studije u proseku završi polovina upisanih studenata i dobije zvanje „diplomirani inženjer saobraćaja”. Ovi saobraćajni inženjeri zapošljavaju se u brodarstvima, lučkim operaterima, špediterskim agencijama, prosveti, preduzećima za projektovanje infrastrukture vodnog saobraćaja, gradskoj i državnoj administraciji nadležnoj za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe i do sada nije bilo nezaposlenih diplomiranih inženjera saobraćaja koji su završili ovaj modul.

U okviru praktične nastave studenti obilaze rečna brodarstva, luke i pristaništa na Dunavu i Savi, zatim Direkciju za vodne puteve i dr.

Nastavni proces realizuje se tako da su svi predmeti u prvom, drugom i trećem semestru studija zajednički na svim modulima, dok se potrebna stručna znanja i veštine iz delokruga pojedinih modula stiču u daljem toku studija, kroz predmete od četvrtog do osmog semestra. Studijski program osnovnih  akademskih studija od prvog do trećeg semestra (u delu zajedničke nastave za sve module) sadrži opšteobrazovne predmete, koji su raspoređeni kroz grupe obaveznih i izbornih, prema prikazanoj strukturi.

Struktura nastavnog plana modula Vodni saobraćaj i transport (VD)

 

oas vd lat

Free Joomla! template by Age Themes