Vazdušni saobraćaj i transport (VZ)

Program osnovnih akademskih studija na modulu Vazdušni saobraćaj i transport definisan je u skladu sa sadašnjim potrebama i zahtevima privrede. Pored fundamentalnih znanja iz oblasti matematike, fizike, elektrotehnike, mehanike, informatike, ekonomije, operacionih istraživanja i opštih saobraćajnih predmeta, studenti stiču znanja iz oblasti vazdušnog saobraćaja – vazduhoplovnih prevoznih sredstava, aerodroma, avio-kompanija i kontrole letenja. Pored teoretske nastave (predavanja i vežbe u učionici), studenti imaju mogućnosti da u okviru Laboratorije za vazduhoplovna prevozna sredstva Flight Lab koriste simulatore koji su opremljeni licenciranim softverskim paketima. Laboratorija raspolože sa četiri simulatora leta različitih transportnih aviona, koja su povezana u virtuelni vazdušni prostor, pri čemu je omogućeno izvođenje simulacija letova u realnom vremenu.

U okviru nastave organizuju se posete domaćim vazduhoplovnim institucijama i organizacijama, a u poslednjih dvadeset godina organizovano je i nekoliko stručnih ekskurzija u inostranstvu, pri čemu su studenti imali priliku da posete aerodrome u Budimpešti, Beču, Minhenu i Berlinu, EUROCONTROL – Centar za istraživanja, razvoj i simulacije u Budimpešti, univerzitete u Gracu, Drezdenu i Berlinu, Nemački nacionalni istraživački centar za vazduhoplovstvo i kosmonautiku (DLR) i Tehnički muzej u Minhenu.

Na Modulu postoji duga tradicija stažiranja studenata završnih godina u različitim organizacijama u sektoru vazdušnog saobraćaja u Srbiji i širom Evrope. Studenti modula Vazdušni saobraćaj i transport realizuju stručne prakse u domaćim vazduhoplovnim institucijama: "Er Srbija", Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd, SMATSA, "Skajpartner", Aerodrom „Konstantin Veliki“ Niš, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije itd. Studentske prakse realizuju se i u inostranstvu (neke od njih posredstvom međunarodne organizacije za razmenu studenata IAESTE) i to na aerodromima u Španiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, kao i u Evropskoj organizaciji za bezbednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL) u Belgiji.

Na modulu Vazdušni saobraćaj i transport sistem vazdušnog saobraćaja razmatra se kao celina iz različitih perspektiva istraživanja (bezbednost, kapacitet, operativna i ekonomska efikasnost, životna sredina itd.). Ovakav sveobuhvatan program pokazao se kao vrlo uspešan u obrazovanju inženjera koji su osposobljeni da razumeju planiranje, projektovanje, funkcionisanje, organizaciju i upravljanje svim elementima sistema vazdušnog saobraćaja i da stečena znanja primene u praksi.

Veliki broj studenata modula Vazdušni saobraćaj i transport dobija nagrade za postignut uspeh tokom studiranja, po godinama. Najbolji diplomirani student u generaciji dobitnik je diplome „Zoran Radosavljević“. U poslednjih deset godina, na ovom modulu godišnje diplomira petnaestak studenta, a 2022. diplomirao je čak 25 studenata. Diplomirani inženjeri saobraćaja koji završe modul Vazdušni saobraćaj i transport zapošljavaju se, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, a pojedini uspešno nastavljaju školovanje na Saobraćajnom fakultetu ili univerzitetima širom sveta radi daljeg usavršavanja, izborom nekog od master akademskog studijskog programa.

Nastavni proces realizuje se tako da su svi predmeti u prvom, drugom i trećem semestru studija zajednički na svim modulima, dok se potrebna stručna znanja i veštine iz delokruga pojedinih modula stiču u daljem toku studija, kroz predmete od četvrtog do osmog semestra. Studijski program osnovnih akademskih studija od prvog do trećeg semestra (u delu zajedničke nastave za sve module) sadrži opšteobrazovne predmete, koji su raspoređeni kroz grupe obaveznih i izbornih, prema prikazanoj strukturi.

Struktura nastavnog plana modula Vazdušni saobraćaj i transport (VZ)

 

oas vz lat

Free Joomla! template by Age Themes