Операциона истраживања у саобраћају (МОИ)

Модул Операциона истраживања у саобраћају је основан како би се студентима додатно приближиле методе Операционих истраживања и Рачунарске интелигенције, као и њихове примене у саобраћају, транспорту, логистици и комуникацијама.

На Модулу Операциона истраживања у саобраћају фокус је на учењу примене софтвера који се користе за оптимизацију саобраћајних процеса попут: транспорта робе, лоцирања објеката, одређивања ефикасности транспортних средстава, рутирање возила итд. Неки од софтвера који се примењују су Excel solver, Lindo, Promethee, MatLab и многи други. За примену софтвера који ће се обрађивати на овом Модулу није неопходно предзнање. Студенти ће на вежбама бити детаљно упућени у основе примене сваког од софтвера.

За разлику од основних студија где се на предмету Операциона истраживања раде задаци “на папиру”, на Мастер академским студијама се задаци решавају у поменутим софтверима. На Mодулу Операциона истраживања у саобраћају решавају се проблеми који се појављују у свим видовима транспорта. Избором овог Модула студенти могу наставити даље усавршавање у оном виду саобраћаја у зависности који су Модул били на основним студијама, тако што ће се бавити решавањем проблема за карактеристичан вид транспорта а применом савремених техника и софтвера.

oi slika1

Поред примене традиционалних техника из области оптимизације, Модул Операциона истраживања у саобраћају се бави и једном од данас најпопуларнијих области, а то је Рачунарска интелигенција. У овој области студент ће остварити знања о основама Вештачке интелигенције, Фази логике, Генетским алгоритмима  и Неуронским мрежама, односно научиће како се ове технике могу користи за решавање саобраћајних проблема, попут: рада полетно слетне стазе, рада семафора у раскрсници, рутирања возила, додељивање паркинг позиције возилима, лоцирање робе у складишту, процена броја путника итд. Решавање поменутих проблема се реализује у софтверу MatLab.

Након завршених мастер студија на Модулу Операциона истраживања у саобраћају, студенти су оспособљени за оптимизацију и планирање процеса  у саобраћају, транспорту и комуникацијама применом савремених метода Операционих истраживања и Рачунарске интелигенције. Имаће знање да решавају најразличитије проблеме са којима се компаније у привреди свакодневно сусрећу. Та ширина у знању ће им омогућити да касније аплицирају за разнородне позиције у пракси. Студенти који заврше овај Модул најчешће се запошљавају у сектору компаније који се односи на аналитику и развој. Неки од најчешћих задатака овог сектора су испитивање потреба за увођењем нове технологије, анализа користи које би та технологија донела, вишекритеријумска анализа у случају постојања више технологија итд. Задатак запослених у сектору за аналитику и развој је да свакодневно анализирају постојеће процесе, предлажу и испитују нова идејна решења, а све то у циљу оптимизације постојећих процеса или увођења неких нових решења која су се кроз детаљну анализу показала као боља.

Студенти који упишу Модул могу самостално или уз препоруку наставника Модула да изаберу компанију у којој ће обавити стручну праксу. Мастер рад се израђује уз константно вођење и помоћ изабраног ментора, тако да се на крају добије рад који има и теоријску и практичну вредност.

Пример примене операционих истраживања:

oi slika2

Пример примене Рачунарске интелигенције:

oi slika3

 

За више информација о Модулу јавите се неком од професора:

Име и презиме

Мејл

Кабинет

Милица Шелмић

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

108, први спрат

Милош Николић

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

009, приземље

Драгана Дреновац

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

08, сутерен

Ивана Јовановић

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

08, сутерен

Предраг Гроздановић

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

012, приземље

 

Структура наставног плана модула Операциона истраживања у саобраћају (МОИ)

 mas oi cir

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes