Водни саобраћај и транспорт (ВД)

Општи циљ Стратегије развоја водног саобраћаја од 2015. до 2025. године јесте препознатљивост Републике Србије по знатном учешћу превоза терета унутрашњим водним путевима у укупном обиму превоза терета свим видовима саобраћаја, као и очување и прилагођавање националне флоте потребама тржишта и примена савремених технологија. Наставни план основних академских студија модула Водни саобраћај и транспорт (ВД) школује стручњаке који су оспособљени да подигну квалитет услуга бродарстава и лучких оператера и унапреде: развој свих система водног саобраћаја; планирање и управљање процесима у водном саобраћају коришћењем информационих технологија; експлоатацију и одржавање флоте и инфраструктуре водног саобраћаја; навигацију и безбедност пловидбе.

На модулу Водни саобраћај и транспорт годишње се уписује петнаест буџетских студената и три само- финансирајућа студента. Основне академске студије у просеку заврши половина уписаних студената и добије звање „дипломирани инжењер саобраћаја”. Ови саобраћајни инжењери запошљавају се у бродарствима, лучким оператерима, шпедитерским агенцијама, просвети, предузећима за пројектовање инфраструктуре водног саобраћаја, градској и државној администрацији надлежној за водни саобраћај и безбедност пловидбе и до сада није било незапослених дипломираних инжењера саобраћаја који су завршили овај модул.

У оквиру практичне наставе студенти обилазе речна бродарства, луке и пристаништа на Дунаву и Сави, затим Дирекцију за водне путеве и др.

Наставни процес реализује се тако да су сви предмети у првом, другом и трећем семестру студија заједнички на свим модулима, док се потребна стручна знања и вештине из делокруга појединих модула стичу у даљем току студија, кроз предмете од четвртог до осмог семестра. Студијски програм основних  академских студија од првог до трећег семестра (у делу заједничке наставе за све модуле) садржи општеобразовне предмете, који су распоређени кроз групе обавезних и изборних, према приказаној структури.

Структура наставног плана модула Водни саобраћај и транспорт (ВД)

oas vd cir

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes