Saobraćajno inženjerstvo (MSI)

Modul Saobraćajno inženjerstvo na master akademskim studijama na Saobraćajnom fakultetu formiran je 2006. godine kao posledica uvođenja Bolonjskog procesa i predstavlja kontinuitet nastavnog procesa koji je od osnivanja Saobraćajnog fakulteta i Odseka za drumski i gradski saobraćaj i transport realizovan u okviru Saobraćajnog smera.

Master studije predstavljaju nadgradnju osnovnih akademskih studija na kojima studenti specijalizuju svoja znanja iz oblasti saobraćajnog inženjerstva, odnosno:

  • Planiranja saobraćaja i saobraćajne infrastrukture;
  • Teorije saobraćajnog toka, kapaciteta i vrednovanja drumskih saobraćajnica;
  • Regulisanja i upravljanja saobraćajem na mreži puteva i ulica;
  • Saobraćajnog projektovanja na mreži puteva i ulica;
  • Upravljanja i eksploatacije puteva.

Kao i na osnovnim studijama, master studije bazirane su na praktičnim znanjima koja daju studentima mogućnost da se samostalno usavrše i unaprede znanja iz navedenih oblasti u skladu sa sopstvenim afinitetima. Program studija sadrži četiri obavezna predmeta koji se odnose na četiri naučne oblasti, kao i blok izbornih predmeta koji omogućavaju profilisanje studenta u skladu sa njihovim afinitetima. Uobičajena praksa jeste da studenti svojim izborom na samom početku akcenat stavljaju na izradu završnih master radova, odnosno da su izborni predmeti u funkciji teme završnog rada, čime je moguće prilagoditi sadržaj celokupnog programa odabranoj temi.

Master studije omogućavaju znanja iz oblasti savremenih informacionih tehnologija i obuku za primenu savremenih aplikativnih softvera u saobraćajnom inženjerstvu.

Znanja koja studenti stiču u okviru master studija u potpunosti zaokružuju oblast saobraćajnog inženjerstva i osposobljavaju studenta za samostalno i uspešno bavljenje ovom oblašću, kao i za dalje školovanje na doktorskim akademskim studijama, u zemlji i inostranstvu. Nakon završenih master studija i dve godine rada u struci, studenti mogu da polažu ispit za dobijanje licence za odgovornog projektanta saobraćaja i saobraćajne signalizacije (Licenca 370).

Struktura nastavnog plana modula Saobraćajno inženjerstvo (MSI)

mas si cir

Free Joomla! template by Age Themes