Саобраћајно инжењерство (МСИ)

Модул Саобраћајно инжењерство на мастер академским студијама на Саобраћајном факултету формиран је 2006. године као последица увођења Болоњског процеса и представља континуитет наставног процеса који је од оснивања Саобраћајног факултета и Одсека за друмски и градски саобраћај и транспорт реализован у оквиру Саобраћајног смера.

Мастер студије представљају надградњу основних академских студија на којима студенти специјализују своја знања из области саобраћајног инжењерства, односно:

  • Планирања саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре;
  • Теорије саобраћајног тока, капацитета и вредновања друмских саобраћајница;
  • Регулисања и управљања саобраћајем на мрежи путева и улица;
  • Саобраћајног пројектовања на мрежи путева и улица;
  • Управљања и експлоатације путева.

Као и на основним студијама, мастер студије базиране су на практичним знањима која дају студентима могућност да се самостално усаврше и унапреде знања из наведених области у складу са сопственим афинитетима. Програм студија садржи четири обавезна предмета који се односе на четири научне области, као и блок изборних предмета који омогућавају профилисање студента у складу са њиховим афинитетима. Уобичајена пракса јесте да студенти својим избором на самом почетку акценат стављају на израду завршних мастер радова, односно да су изборни предмети у функцији теме завршног рада, чиме је могуће прилагодити садржај целокупног програма одабраној теми.

Мастер студије омогућавају знања из области савремених информационих технологија и обуку за примену савремених апликативних софтвера у саобраћајном инжењерству.

Знања која студенти стичу у оквиру мастер студија у потпуности заокружују област саобраћајног инжењерства и оспособљавају студента за самостално и успешно бављење овом облашћу, као и за даље школовање на докторским академским студијама, у земљи и иностранству. Након завршених мастер студија и две године рада у струци, студенти могу да полажу испит за добијање лиценце за одговорног пројектанта саобраћаја и саобраћајне сигнализације (Лиценца 370).

Структура наставног плана модула Саобраћајно инжењерство (МСИ)

mas si cir

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes