RIPE NCC radionica na Saobraćajnom fakultetu

U sredu, 8. novembra 2023. godine u salama 128 i 316 održana je radionica za studente u organizaciji Saobraćajnog fakulteta i Koordinacionog centra Foruma evropskih IP mreža (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre - RIPE NCC). Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža je regionalni internet registar (RIR) za Evropu, Bliski istok i delove Centralne Azije. Njegovo sedište je u Amsterdamu, Holandija, čija je funkcija da nadgleda dodelu i registraciju resursa Internet brojeva u ovom regionu. RIPE NCC se sastoji od preko 20.000 organizacija koje deluju kao lokalni internet registri (LIR) za pružanje internet usluga u svojim zemljama.

Ova radionica je održana kao deo aktivnosti RIPE Inicijative za akademsku saradnju (RACI), sa ciljem da studentima pruži priliku da učestvuju u različitim aktivnostima i studentskim projektima vezanim za razvoj interneta. Ovaj događaj je moderirao Dr Slobodan Mitrović, koji je na početku događaja pozdravio prisutne studente, ukratko predstavio tematiku Radionice i najavio gostujuće predavače Jelenu Ćosić i Johana ter Beesta. Potom je Jelena ćosić, koja je ispred RIPE NCC zadužena za saradnju sa širom zajednicom, u svom izlaganju upoznala studente sa sistemima internet adresiranja, kao i sa funkcijama RIPE NCC, koji ima ulogu Regionalnog internet registra (RIR). Naredni deo predavanja je održao Johan ter Beest, senior softver inženjer koji je predstavio RIPE Atlas - najveću Internet mernу mrežu na svetu. RIPE Atlas koristi globalnu mrežu sondi (probes i achors) koje mere internet konekciju i dostupnost, pružajući izuzetno detaljan pregled stanja Internet veza u realnom vremenu. Nakon pauze za kafu i osveženje, prisutni su prešli u učionicu 316, gde su upotrebili prethodno dobijene vaučere za učešće u realizaciji različitih merenja u realnim uslovima. Na taj način, demonstrirane su mnogobrojne mogućnosti ovog mernog sistema kao i vrste podataka koje je moguće dobiti. Za ovu Radionicu je iskazano veliko interesovanje, zbog čega su kapaciteti učionice 316 morali biti značajno uvećani. Gostujući predavači su najavili mogućnost novih sličnih dešavanja, koji bi bili od koristi studentima, bez obzira da li će biti reč o onlajn događajima, ili događajima koji će se održavati uživo.

Napomena: za pregled fotografija i uvećavanje, koristite navigaciju sa leve i desne strane. Klikom na fotografiju moguće je uvećanje i preuzimanje.

IMAGE Svečana dodela diploma (27.1.2024.) - Galerija fotografija
Pogledajte fotografije sa svečane dodele diploma, održane 27. januara 2024. godine.

Free Joomla! template by Age Themes