Pogledajte informacije o kvotama za upis.

OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE - STUDIJSKI PROGRAM: S A O B R A Ć A J

 

STUDIJSKI MODULI Budžet Samofin. Ukupno
Železnički saobraćaj i transport 35 3 38
Drumski i gradski saobraćaj 40 7 47
Drumski i gradski transport 40 7 47
Bezbednost drumskog saobraćaja 40 7 47
Vodni saobraćaj i transport 15 3 18
Vazdušni saobraćaj i transport 15 3 18
Logistika 40 6 46
 Poštanski saobraćaj i informacione tehnologije 40 7 47
Telekomunikacioni saobraćaj i mreže 35 7 42
Ukupno 300 50 350

 

 STUDIJSKI PROGRAMI ZA KOJE SE KONKURS RASPISUJE:

Osnovne akademske studije saobraćaja

BROJ STUDENATA ZA KOJE SE KONKURS RASPISUJE:

Na osnovne akademske studije saobraćaja upisuje se ukupno 350 studenata i to 300 na teret budžeta i 50 samofinansirajućih.

 

OPŠTI USLOVI KONKURSA

U prvu godinu osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija koje realizuje Univerzitet, odnosno fakultet može da se upiše lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. Odgovarajuće prethodno stečeno obrazovanje utvrđeno je studijskim programom na koji se vrši upis kandidata. Za savladavanje specifičnih zahteva studijskog programa fakultet može utvrditi da su kandidati za upis dužni da prilikom prijave na konkurs pruže dokaze o zdravstvenim sposobnostima.
U ostvarivanju prava upisa na studijski program kandidati imaju jednaka prava koja ne mogu biti ograničavana po osnovu pola, rase, bračnog stanja, boje kože, jezika, veroispovesti, političkog ubeđenja, nacionalnog, socijalnog ili etničkog porekla, invalidnosti ili po drugom sličnom osnovu, položaju ili okolnosti.

 

MERILA ZA UTVRĐIVANjE REDOSLEDA KANDIDATA

Redosled kandidata za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjem obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu.

Kandidat za upis na studijski program može ostvariti najviše 100 bodova i to po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu.

Pod opštim uspehom u srednjoj školi podrazumeva se zbir prosečnih ocena u svakom razredu srednje škole pomnožen sa dva. Po ovom osnovu kandidat može steći najmanje 16, a najviše 40 bodova. Opšti uspeh u srednjoj školi računa se zaokruživanjem na dve decimale.

Uspeh kandidata koji su završili međunarodnu priznatu maturu (International Baccaleurate Diploma Programme) utvrđuje se tako što se prosečna ocena iz prva dva razreda srednje škole množi sa dva, što iznosi minimalnih 8, a maksimalnih 20 bodova, a uspeh na međunarodnoj maturi vrednuje se sa maksimalnih 20 bodova. Svedočanostvo o međunarodnoj maturi izdaje se učeniku samo ako je ostvario zbirnu ocenu najmanje 24, dok maksimalna zbirna ocena iznosi 45.

Shodno principu vrednovanja svedočanstava srednjih škola u Srbiji, zbirna ocena 24 vrednuje se sa 8 bodova, a zbirna ocena 45 vrednuje se sa 20 bodova. Formula za izračunavanje je sledeća:

formula2019 1

 

Na prijemnom ispitu kandidat može steći od 0 do 60 bodova.

Prijemni ispit se organizuje iz predmeta matematika i fizika. Kandidat može polagati samo matematiku ili oba predmeta. Ukoliko kandidat polaže samo matematiku, maksimalan broj bodova koje može da ostvari je 60. Ukoliko polaže oba predmeta, maksimalan broj bodova koji može ostvariti iz matematike je 36 bodova a iz fizike 24. Međutim, bodovi iz fizike se uzimaju u obzir, samo ukoliko u ukupnom broju bodova daju bolji rezultat.

Kandidatima koji su u trećem ili četvrtom razredu srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade na republičkom ili međunarodnom takmičenju iz kalendara takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu može se priznati maksimalan broj bodova iz tog predmeta.

Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se finansira iz budžeta ako ostvari najmanje 51 bod na konačnoj rang listi.

Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se sam finansira ukoliko ostvari najmanje 30 bodova na konačnoj rang listi.

 

 

PRIJEMNI ISPIT

Prijemni ispit se polaže iz predmeta Matematika ili Matematika i Fizika, a obuhvata programske sadržaje koji su izučavani u srednjoj školi u četvorogodišnjem trajanju.

VISINA ŠKOLARINE

VISINA ŠKOLARINE za naše državljane je 130.000,00 dinara.

VISINA ŠKOLARINE za strane državljane je 2400,00 evra.

 

SAOBRAĆAJNI FAKULTET

Vojvode Stepe br. 305, 11010 Beograd, Telefoni: 011/3091-250

Internet adresa: www.sf.bg.ac.rs

Adresa elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Free Joomla! template by Age Themes