Пројекат SUSTOURISMO

Акроним: SUSTOURISMO
Назив пројекта: Упоредни развој одрживог туризама & мобилности

Универзитет у Београду Саобраћајни факултет улога: Партнер
Трајање: 30 месеци (01.02.2020. – 01.07.2022.)

Буџет: 1.618.927, 60€

Квота партнера: 12.122, 33€

 

Опис пројекта: SUSTOURISMO је пројекат финансиран од стране програма Европске Уније под називом “Adriatic-Ionian Program INTERREG VB Transnational 2014 -2020”. Циљ пројекта је унапређење живорне средине и истицање елемената природне и културне баштине у Јадранско - Јонској регији смањењем загађења животне средине чији је узрок све већа употреба приватних аутомобиле од стране туриста који путују у земљама наведене регије. Очекује се да ће се смањење загађења постићи коришћењем алтернативних видова превоза (пешачење, вожња бицикла), јавног превоза и цонцепта мобилности са нижим нивоом угљеника (car sharing - car-pooling, возила на електрични погон).

У том контексту развиће се атрактивни туристички пакети који ће задовољити потребе туриста за кретањем. Поред наведеног, биће развијена апликација SUSTOURISMO за мобилне телефоне и тестирана током десет месеци у девет градова земаља које учествују у овом пројекту (Албанији, Грчкој, Италији, Хрватској, Црној Гори, Србији и Словенији). Десет партнера (истраживачке агенције, универзитети, општине и регије Јадранско – Јонског мора) којим координира CERTH/HIT као водећи партнер конзорцијума, удружују своје снаге како би испитали и проценили ефикасност иновативних услуга које обухватају туризам и мобилност туриста.

Циљеви:

  • Идентификовање кључних пружалаца услуга туризма и мобилности и укључење кључних актера
  • Размена искустава за побољшање одрживог туризма (кроз одржива путовања) унутар Јадранско - Јонске регије
  • Истраживање потреба туриста (спровођење анкете ради препознавања интереса и потреба; знаменитости, подручја од историјске и културне вредности, алтернативних видова туризма)
  • успостављање сарадње између идентификованих актера ради развоја окружења које ће донети добитну комбинацију за све стране; подизање одговорности туриста у погледу одрживости уз истовремено повећање профитабилности сектора туризма и мобилности (транспорта)
  • Коришћење снаге нових технологија за ангажовање путника на такозваним зеленим путовањима – апликација “SUSTOURISMO” (за подизање свести о одрживом туризму, за извор информација од корисника/пружање информација кориснику и постизање одговорног понашања током путовања које је у складу са животном средином)
  • Методологија за преношење и усвајање поука добијених пилот истраживањем другим ADRION регионима
  • Обезбедити креаторима политике ADRION-a Акциони план за одрживи раст волонтерског туризма (ROADMAP) који садржи смернице за достизање циља одрживог туризма

Улога партнера и одговорности: Улога и одговорност Универзитета у Београду Саобраћајног факултет као партнера огледа се у спровођењу и координисању свих активности дефинисаних пројектом у оквиру града Београда у ком ће се спровести пилот и истраживање потреба туриста, преношење искустава и поука другим АДРИОН регионима. Допринос промоцији одрживог туризма у ADRION регији.

Контакт особа:
Александар Манојловић
Ванредни професор

Mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Mob: +381 63 306712


НЕДАВНЕ АКТИВНОСТИ


 

Други виртуелни састанак пројекта

susturismo1

Други састанак SUSTOURISMO пројекта одржан је 13. и 14. јула 2020. године, путем интернета због ограничења настала услед пандемије коронавирусом. Састанак је био повод да се разговара о напретку активности пројекта, посебно да се анализира стање одрживог туризма и теме које се односе на мобилност и различите студија случаја, усредсређујући се на то како да се унапреде и промовишу атрактивнија и одржива путовања у ADRION регији.

Др. Мариа Морфоулаки, руководилац Лабораторије за одрживу мобилност Центра за истраживање и технологију Грчке/Хеленски институт за саобраћај (CERTH/HIT), поздравила је све партнере и упознала са техничким сесијама и главним циљевима пројекта. Посебно је истакла важност рада на овим темама, нарочито у тако тешком тренутку за туристички сектор услед Covid-19.

Првог дана, Институт за транспорт и логистику (ITL), координатор првог техничког пакета пројекта, представио је техничке активности које имају за циљ стварање заједничких информативних база за развој свих техничких активности и пилота пројекта. ITL је посебно представио текуће активности које мапирају постојеће политике и пратеће активности  повезане са туризмом и одрживом мобилношћу на европском, националном, регионалном и локалном нивоу. Секретаријат за Централно-европску иницијативу (CEI-ES) представио је активности повезане са анализом постојећих пројеката и искустава које се односе на теме пројекта, са циљем да се идентификују најбоље и лоше праксе у подршци развоју и имплементацији пилота пројекта. Регионална развојна агенција Љубљанске урбане регије (RDA LUR) увела је прелиминарне активности о истраживању које ће се спровести у свим земљама пројекта како би се утврдиле главне потребе туриста у вези са одрживим туризмом и промоцијом мобилности. Све ове активности су веома важне, јер ће пружити поуздане и ефикасне информације за SUSTOURISMO апликацију, алат који има за циљ да пружи подршку туристима у усвајању одрживог понашања у туризму и мобилности. Самим дизајном и развојем апликације координира CERTH/HIT.

Након административног дела којим је координирао водећи партнер, уследило је упознавање са комуникационим активностима од стране CEI-ES, које су због рационалности пројекта уско повезане са техничким активностима, ангажовањем и посвећеношћу туриста и локалних заједница и представљају предуслов за успешну реализацију пилота у оквиру SUSTOURISMO пројекта. Дефинисање ефикасних стратегија и акција за промоцију пројекта на друштвеним мрежама била је главна тема дискусије. Како би се повећала видљивост пројекта биће објављиване одређене вести, билтени и садржаји на друштвеним мрежама. Будите у току!

Други дан састанка био је углавном посвећен студијама случаја којих је осам. У студији случаја у Солуну, главна идеја је доживљавање града пешачењем, побољшање градског поморског превоза за повезивање града са најближим плажама и испитивање могућности за израду туристичке карте. Пилот PED-а, у региону Епир, фокусира се на побољшању веза између луке Игуменица и градског подручја Игуменице и Превеза путем две различите студије случаја (пилота) на побољшању понуде за масовни транзит обалне линије и стварању наменских инфо табли о одрживим транспортним решењима у лукама. Студија случаја Емилија-Ромања фокусира се на интеграцији „регионалног одељења за туризам“ у постојећу апликацију Mobility as a Service (Maas) и на дефинисање наменских туристичких пакета за туристе, побољшавајући такође проток информација о могућностима одрживе мобилности и туризма у региону. Студија случаја регије Фурланија-Јулијска крајина има за циљ идентификовање и промовисање ефикасних и атрактивних одрживих прекограничних туристичких решења, са посебним фокусом на бициклистичке туре. У Љубљани, где два партнера удружују снаге, пилот ће се фокусирати на побољшање атрактивности железничке и бициклистичке стазе од главне железничке станице до локалних националних паркова, захваљујући валоризацији одрживог круга око националног парка Љубљанско барје. Почетни планови Задарског пилота укључују повећавање покривености бициклистичким стазама и испитивање међусобне повезаности терминала са центром града јавним превозом и одрживим видовима транспорта. Општина Тиват у сарадњи са општинском Туристичком организацијом ради на јачању потенцијала општине као туристичке дестинације дефинисањем три нова туристичка пакета. У Бератовој студији случаја, фокус је на промоцији истраживања историјског центра пешачењем, заједно са промоцијом авантуристичких решења и бициклистичких тура у граду и околини. И на крају, Београд планира два пилота који ће се фокусирати на развој туристичких пакета који би подстакли одрживе туре у граду, пешачењем и бициклом. Осмишљена је пешачка тура у центру Београда где ће туристи посетити знаменитости града и бициклистичка тура до „Аде Циганлије“ чији је циљ промоција рекреативног туризма.

Састанак је настављен презентацијом консултативних активности са заинтересованим странама од стране ITL-а, посебно на првим округлим столовима са кључним локалним актерима који ће се спровести у септембру 2020. Затим је CEI-ES представио план активности на изградњи капацитета, укључујући и вебинаре који ће се морати спровести у наредним месецима, почевши од првог вебинара у септембру 2020. године.

Састанак је завршен групом Управног одбора којом је координирао CERTH/HIT и планом рада за наредне изазовне месеце за SUSTOURISMO.

Пројект SUSTOURISMO финансира Јадранско-јонски програм Европске уније INTERREG VB Transnational 2014 -2020.


II Билтен о SUSTOURISMO пројекту

Најновије информације о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: II Билтен о SUSTOURISMO пројекту.

SUSTOURISMO Друго саопштење

Друго саопштење о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: SUSTOURISMO Друго саопштење.

SUSTOURISMO Треће саопштење

Треће саопштење о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: SUSTOURISMO Треће саопштење.

III Билтен о SUSTOURISMO пројекту

Најновије информације о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: III Билтен о SUSTOURISMO пројекту.

IV Билтен о SUSTOURISMO пројекту

Најновије информације о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: IV Билтен о SUSTOURISMO пројекту.

Саопштење са последњег састанка

Најновије информације о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: Саопштење са последњег састанка.

Саопштење са Финалне конференције

Најновије информације о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: Саопштење са Финалне конференције.

V Билтен о SUSTOURISMO пројекту

Најновије информације о пројекту SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документу: V Билтен о SUSTOURISMO пројекту.

Излазни резултати SUSTOURISMO пројекта

Резултате пројекта SUSTOURISMO можете прочитати у следећем документима:

 


Изјава о одрицању одговорности:

Ово саопштење је реализовано уз финансијску помоћ Европске уније. Садржај саопштења је искључива одговорност SUSTOURISMO PP10 (Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет) и ни под којим условима не може се сматрати да одражава став Европске уније и/или руководство ADRION програма.

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes