Projekat SUSTOURISMO

Akronim: SUSTOURISMO
Naziv projekta: Uporedni razvoj održivog turizama & mobilnosti

Univerzitet u Beogradu Saobraćajni fakultet uloga: Partner
Trajanje: 30 meseci (01.02.2020. – 01.07.2022.)

Budžet: 1.618.927, 60€

Kvota partnera: 12.122, 33€

Nedavne aktivnosti:

 

Opis projekta: SUSTOURISMO je projekat finansiran od strane programa Evropske Unije pod nazivom “Adriatic-Ionian Program INTERREG VB Transnational 2014 -2020”. Cilj projekta je unapređenje živorne sredine i isticanje elemenata prirodne i kulturne baštine u Jadransko - Jonskoj regiji smanjenjem zagađenja životne sredine čiji je uzrok sve veća upotreba privatnih automobile od strane turista koji putuju u zemljama navedene regije. Očekuje se da će se smanjenje zagađenja postići korišćenjem alternativnih vidova prevoza (pešačenje, vožnja bicikla), javnog prevoza i concepta mobilnosti sa nižim nivoom ugljenika (car sharing - car-pooling, vozila na električni pogon).

U tom kontekstu razviće se atraktivni turistički paketi koji će zadovoljiti potrebe turista za kretanjem. Pored navedenog, biće razvijena aplikacija SUSTOURISMO za mobilne telefone i testirana tokom deset meseci u devet gradova zemalja koje učestvuju u ovom projektu (Albaniji, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji). Deset partnera (istraživačke agencije, univerziteti, opštine i regije Jadransko – Jonskog mora) kojim koordinira CERTH/HIT kao vodeći partner konzorcijuma, udružuju svoje snage kako bi ispitali i procenili efikasnost inovativnih usluga koje obuhvataju turizam i mobilnost turista.

Ciljevi:

  • Identifikovanje ključnih pružalaca usluga turizma i mobilnosti i uključenje ključnih aktera
  • Razmena iskustava za poboljšanje održivog turizma (kroz održiva putovanja) unutar Jadransko - Jonske regije
  • Istraživanje potreba turista (sprovođenje ankete radi prepoznavanja interesa i potreba; znamenitosti, područja od istorijske i kulturne vrednosti, alternativnih vidova turizma)
  • uspostavljanje saradnje između identifikovanih aktera radi razvoja okruženja koje će doneti dobitnu kombinaciju za sve strane; podizanje odgovornosti turista u pogledu održivosti uz istovremeno povećanje profitabilnosti sektora turizma i mobilnosti (transporta)
  • Korišćenje snage novih tehnologija za angažovanje putnika na takozvanim zelenim putovanjima – aplikacija “SUSTOURISMO” (za podizanje svesti o održivom turizmu, za izvor informacija od korisnika/pružanje informacija korisniku i postizanje odgovornog ponašanja tokom putovanja koje je u skladu sa životnom sredinom)
  • Metodologija za prenošenje i usvajanje pouka dobijenih pilot istraživanjem drugim ADRION regionima
  • Obezbediti kreatorima politike ADRION-a Akcioni plan za održivi rast volonterskog turizma (ROADMAP) koji sadrži smernice za dostizanje cilja održivog turizma

Uloga partnera i odgovornosti: Uloga i odgovornost Univerziteta u Beogradu Saobraćajnog fakultet kao partnera ogleda se u sprovođenju i koordinisanju svih aktivnosti definisanih projektom u okviru grada Beograda u kom će se sprovesti pilot i istraživanje potreba turista, prenošenje iskustava i pouka drugim ADRION regionima. Doprinos promociji održivog turizma u ADRION regiji.

Kontakt osoba:
Aleksandar Manojlović
Vanredni profesor

Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Mob: +381 63 306712


NEDAVNE AKTIVNOSTI


 

Drugi virtuelni sastanak projekta

susturismo1

Drugi sastanak SUSTOURISMO projekta održan je 13. i 14. jula 2020. godine, putem interneta zbog ograničenja nastala usled pandemije koronavirusom. Sastanak je bio povod da se razgovara o napretku aktivnosti projekta, posebno da se analizira stanje održivog turizma i teme koje se odnose na mobilnost i različite studija slučaja, usredsređujući se na to kako da se unaprede i promovišu atraktivnija i održiva putovanja u ADRION regiji.

Dr. Maria Morfoulaki, rukovodilac Laboratorije za održivu mobilnost Centra za istraživanje i tehnologiju Grčke/Helenski institut za saobraćaj (CERTH/HIT), pozdravila je sve partnere i upoznala sa tehničkim sesijama i glavnim ciljevima projekta. Posebno je istakla važnost rada na ovim temama, naročito u tako teškom trenutku za turistički sektor usled Covid-19.

Prvog dana, Institut za transport i logistiku (ITL), koordinator prvog tehničkog paketa projekta, predstavio je tehničke aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje zajedničkih informativnih baza za razvoj svih tehničkih aktivnosti i pilota projekta. ITL je posebno predstavio tekuće aktivnosti koje mapiraju postojeće politike i prateće aktivnosti  povezane sa turizmom i održivom mobilnošću na evropskom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Sekretarijat za Centralno-evropsku inicijativu (CEI-ES) predstavio je aktivnosti povezane sa analizom postojećih projekata i iskustava koje se odnose na teme projekta, sa ciljem da se identifikuju najbolje i loše prakse u podršci razvoju i implementaciji pilota projekta. Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RDA LUR) uvela je preliminarne aktivnosti o istraživanju koje će se sprovesti u svim zemljama projekta kako bi se utvrdile glavne potrebe turista u vezi sa održivim turizmom i promocijom mobilnosti. Sve ove aktivnosti su veoma važne, jer će pružiti pouzdane i efikasne informacije za SUSTOURISMO aplikaciju, alat koji ima za cilj da pruži podršku turistima u usvajanju održivog ponašanja u turizmu i mobilnosti. Samim dizajnom i razvojem aplikacije koordinira CERTH/HIT.

Nakon administrativnog dela kojim je koordinirao vodeći partner, usledilo je upoznavanje sa komunikacionim aktivnostima od strane CEI-ES, koje su zbog racionalnosti projekta usko povezane sa tehničkim aktivnostima, angažovanjem i posvećenošću turista i lokalnih zajednica i predstavljaju preduslov za uspešnu realizaciju pilota u okviru SUSTOURISMO projekta. Definisanje efikasnih strategija i akcija za promociju projekta na društvenim mrežama bila je glavna tema diskusije. Kako bi se povećala vidljivost projekta biće objavljivane određene vesti, bilteni i sadržaji na društvenim mrežama. Budite u toku!

Drugi dan sastanka bio je uglavnom posvećen studijama slučaja kojih je osam. U studiji slučaja u Solunu, glavna ideja je doživljavanje grada pešačenjem, poboljšanje gradskog pomorskog prevoza za povezivanje grada sa najbližim plažama i ispitivanje mogućnosti za izradu turističke karte. Pilot PED-a, u regionu Epir, fokusira se na poboljšanju veza između luke Igumenica i gradskog područja Igumenice i Preveza putem dve različite studije slučaja (pilota) na poboljšanju ponude za masovni tranzit obalne linije i stvaranju namenskih info tabli o održivim transportnim rešenjima u lukama. Studija slučaja Emilija-Romanja fokusira se na integraciji „regionalnog odeljenja za turizam“ u postojeću aplikaciju Mobility as a Service (Maas) i na definisanje namenskih turističkih paketa za turiste, poboljšavajući takođe protok informacija o mogućnostima održive mobilnosti i turizma u regionu. Studija slučaja regije Furlanija-Julijska krajina ima za cilj identifikovanje i promovisanje efikasnih i atraktivnih održivih prekograničnih turističkih rešenja, sa posebnim fokusom na biciklističke ture. U Ljubljani, gde dva partnera udružuju snage, pilot će se fokusirati na poboljšanje atraktivnosti železničke i biciklističke staze od glavne železničke stanice do lokalnih nacionalnih parkova, zahvaljujući valorizaciji održivog kruga oko nacionalnog parka Ljubljansko barje. Početni planovi Zadarskog pilota uključuju povećavanje pokrivenosti biciklističkim stazama i ispitivanje međusobne povezanosti terminala sa centrom grada javnim prevozom i održivim vidovima transporta. Opština Tivat u saradnji sa opštinskom Turističkom organizacijom radi na jačanju potencijala opštine kao turističke destinacije definisanjem tri nova turistička paketa. U Beratovoj studiji slučaja, fokus je na promociji istraživanja istorijskog centra pešačenjem, zajedno sa promocijom avanturističkih rešenja i biciklističkih tura u gradu i okolini. I na kraju, Beograd planira dva pilota koji će se fokusirati na razvoj turističkih paketa koji bi podstakli održive ture u gradu, pešačenjem i biciklom. Osmišljena je pešačka tura u centru Beograda gde će turisti posetiti znamenitosti grada i biciklistička tura do „Ade Ciganlije“ čiji je cilj promocija rekreativnog turizma.

Sastanak je nastavljen prezentacijom konsultativnih aktivnosti sa zainteresovanim stranama od strane ITL-a, posebno na prvim okruglim stolovima sa ključnim lokalnim akterima koji će se sprovesti u septembru 2020. Zatim je CEI-ES predstavio plan aktivnosti na izgradnji kapaciteta, uključujući i vebinare koji će se morati sprovesti u narednim mesecima, počevši od prvog vebinara u septembru 2020. godine.

Sastanak je završen grupom Upravnog odbora kojom je koordinirao CERTH/HIT i planom rada za naredne izazovne mesece za SUSTOURISMO.

Projekt SUSTOURISMO finansira Jadransko-jonski program Evropske unije INTERREG VB Transnational 2014 -2020.


 

 

Free Joomla! template by Age Themes