XLII Simpozijum o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju - PosTel 2024 će se održati 26. i 27. novembra 2024. godine na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Simpozijum organizuje Odsek za poštanski i telekomunikacioni saobraćaj. Suorganizatori su: Javno preduzeće “Pošta Srbije”, “Telekom Srbija” a.d., i Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL). Pokrovitelji Simpozijuma su Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije.

Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, Modul za saobraćajno inženjerstvo i Katedra za planiranje i regulisanje saobraćaja organizuju 14. naučno-stručnu konferenciju sa međunarodnim učešćem o tehnikama u saobraćajnom inženjerstvu „TESi”. Konferencija će biti održana od 10-12. oktobra 2024. godine na Zlatiboru u Hotelu Mona.

Zadržavajući prepoznatljivi koncept i tematiku, i u skladu sa dosadašnjom tradicijom očekuje se učešće više od 200 naučnika i stručnjaka iz Srbije i regiona, mahom saobraćajnih inženjera ali i proizvođača softvera i opreme.

Više informacija o Konferenciji se može dobiti na internet stranici:  https://tesi.sf.bg.ac.rs/

 

U petak, 13.septembra 2024. godine u 11.15h u Sali 128 Univerziteta u Beogradu – Saobraćajnog fakulteta, uvaženi kolega Goran Vuk će održati predavanje pod nazivom "Danish National Travel Model".

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u trajanju od 40 minuta, a nakon toga je predviđena diskusija na srpskom jeziku (u trajanju od oko 20 minuta).

Kratak opis predavanja:

All EU countries own some kind of a National Travel model. Such a model is used in feasibility studies connected to major infrastructure projects. Also, mobility planning and transport analyses benefit from this type of models. Denmark got the first version of the National Travel model in 2010. The model was built at the TU Copenhagen and up to 2022 it was the property of the University. Since then, Danish Road Directorate (Vejdirektoratet) took over the ownership. The present project includes the major upgrade of the model, where also the passenger demand model is included.

This lecture is about the modelling activities included in the Passenger Demand of the Danish National Travel model.

 

Kratka biografija kolege Gorana Vuka:

Civil engineer from University of Belgrade (1990)

PhD in travel demand modelling from TU Copenhagen (1994)

Extern lector in Mobility planning – TU Aalborg (last 10 years)

Important projects:

  • The Great belt corridor model (1995)
  • Denmark-Germany corridor model (1998)
  • OTM – a tour-based traffic model for the Greater Copenhagen (ver.1 in 1996 till ver.7 in 2018)
  • COMPASS – an activity-based model for the Greater Copenhagen (2021)
  • DK National Travel Model (2023-2025)

Saobraćajni fakultet učestvuje kao suorganizator u jubilarnoj 10. međunarodnoj konferenciji za geometriju i grafiku "moNGeometrija".

Glavni organizator je Arhitektonski fakultet
https://www.arh.bg.ac.rs/2024/08/28/85040/

i Srpsko Udruženje za Geometriju i Grafiku (SUGIG)
https://sugig.org/mongeometrija-2025/

Više o ovom događaju može da se pogleda ovde (pdf).

Odluka o pruhvatanju suorganizacije može da se pogleda ovde (pdf).

Uspešno je završena Međunarodna logistička konferecnija koju je organizovao Saobraćajni fakultet - Odsek za logistiku uz suorgnizaciju 28 međunarodnih i domaćih kompanija iz sfere logistike, transporta, proizvodnje, trgovine IT sektora. Na  konferenciji  je bilo 350 učesnika  i u potpunosti su ostvareni postavljeni ciljevi da se poveže privreda i akademska zajednica sa glavnim fokusom na  studente, njihovo obrazovanje, stipendiranje, zapošljavanje i karijerno napredovanje. Prestavljene su logističke inovacije i rešenja iz domena digitalizacije, automatizacije, veštačke inteligencije i zelene logistike,  koja su u protekle dve godine razvijena i primenjena u lancima snabdevanja.
 
 

IC SHARE JPGPanacea logo transp

U okviru projekta PANACEA (Fond za nauku Republike Srbije, Program: Ideje), u kome Saobraćajni fakultet učestvuje zajedno sa Fakultetom organizacionih nauka i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, 10. i 11. maja 2024. godine održana je prva Internacionalna konferencija o ekonomiji deljenja i savremenim poslovnim modelima: Teorija i praksa –“IC-SHARE 2024” 

Konferencija je okupila više od 100 naučnika i istraživača iz oblasti ekonomije deljenja i platformske ekonomije. U okviru 10 tematskih sekcija, uključujući i nove poslovne modele u olasti transporta i mobilnosti, predstavljeno je 39 radova. Posebnu pažnju je privuklo učešće vodećih evropskih istraživača u ulozi pozivnih predavača, kao i urednika vodećih međunarodnih časopisa (Technovation i International Marketing Review).

Više o konferenciji IC-SHARE i projektu PANACEA  na https://panacea-ideje.rs/ 

Free Joomla! template by Age Themes