Свечано је обележен дан Инжењерске коморе Србије

У Београду је 14. јуна 2016. Године поводом 13 година рада Инжењерске коморе Србије свечано обележен"Дан Инжењерске коморе Србије". Међу бројним званицама, присутни су били Марван Абделхамид, председник Светског удружења инжењерских организација, Звонимир Север, председник Хрватске коморе инжењера грађевинарства, Жељко Соколић, члан Управног одбора Хрватске коморе инжењера грађевинарства, Иван Паска, председник Комисије за међународну сарадњу Хрватске коморе инжењера грађевинарства, Георги Кордов, председник Коморе инжењера за инвестиционо пројектовање (КИИП) Регионалне Колегије Софија - град, Љубо Душанов Стјепчевић, председник Извршног одбора струковне коморе архитеката Инжењерске коморе Црне Горе, Светислав Поповић, генерални секретар Инжењерске коморе Црне Горе, Бисерка Вујовић, пословни секретар Инжењерске коморе Црне Горе, проф. др Небојша Бојовић, декан Саобраћајног факултета у Београду, Александар Сеизовић, републички инспектор у Републичкој грађевинској инспекцији, Ана Мирић, начелник за инвестиције у инфраструктурне пројекте Министарства привреде Републике Србије, Владимир Миловановић, генерални директор Енергопројекта, Младен Симовић, директор Енергопројект Ентела, Јасмина Илић, саветник за инфраструктуру Канцеларије Уједињених нација за инфраструктурне пројекте, Милан Вуковић, председник Инжењерске коморе Србије у периоду од 2004. до 2006. године, добитници награда Инжењерске коморе Србије за 2016. годину, директори фирми и предузећа, чланови Управног и Надзорног одбора Инжењерске коморе Србије, представници Суда части и комисија Управног одбора Коморе, чланови извршних одбора матичних секција, представници медија и остали уважени гости.

 

Присутне су поздравили проф. др Милисав Дамњановић, председник Инжењерске коморе Србије, проф. др Драгослав Шумарац, председник Скупштине Инжењерске коморе Србије, Марван Абделхамид, председник Светског удружења инжењерских организација, Звонимир Север, председник Хрватске коморе инжењера грађевинарства, Георги Кордов, председник Коморе инжењера за инвестиционо пројектовање (КИИП) Регионалне Колегије Софија - град, и Светислав Поповић, генерални секретар Инжењерске коморе Црне Горе. Проф. др Милисав Дамњановић истакао је да се веома успешно развија међународна сарадња Коморе са свим инжењерским комора у региону и са међународним организација као што су Европски савет инжењерских комора, Европски савет грађевинских инжењера и Светско удружење инжењерских организација. Такође, нагласио је значај сарадње са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре првенствено на имплементацији закона и подзаконских аката као и веома интензивну заједничку активност на усавршавању система обједињене процедуре и издавању електронских грађевинских дозвола. Проф. др Драгослав Шумарац, истакао је значај перманентне едукације чланова Коморе, а у циљу стицања нових знања и унапређења квалитета рада. Посебан акценат је ставио на најновији пројекат CTP-Common Training Principles који Европски савет инжењерских комора ради за Европску комисију, а у коме Србија равноправно учествује. Циљ пројекта је да се уједначе стечена знања на техничким факултетима Европских земаља у циљу слободног кретања инжењера. Проф. Дамњановић и проф. Шумарац посебно су истакли да је неприхватљива тенденција појединаца из удружења грађана под називом Академија инжењерских наука Србије да се Инжењерска комора Србије укине односно "утопи" у такозвану јединствену инжењерску организацију Србије. Присутни представник Светског удружења инжењерских организација као и представници комора из региона дали су пуну подршку руководству Инжењерске коморе Србије на предузимању мера за очување јединства и интергритета Коморе.

ik2На свечаности су додељене годишње награде

ik3

Инжењерске коморе Србије у три категорије. Добитник Награде за животно дело Инжењерске коморе Србије за 2016. годину је др Добривоје Тошковић, дипл. инж. арх. за јединствени допринос руковођењу израдом урбанистичких планова на домаћем и међународном нивоу, формирањем метода рада, одређивањем концепције развоја планског подручја и спровођења синтезног поступка, често у условима другачије културе и климе, и публиковањем достигнућа и преношења млађим нараштајима урбаниста.

ik4
Награде за изузетно достигнуће у струци из делатности чланова Коморе, додељене су Душку Бобери, дипл. грађ. инж, Горану Тадићу, дипл. грађ. инж. и Зорану Луковићу, дипл. инж. грађ. за изванредна достигнућа на пројектовању покретног моста "Порт Милена" у Улцињу, Црна Гора као и Милици Јоксић, дипл. инж. арх. за рад на Генералном урбанистичком плану Београда током 2014. и 2015. године и Сањи Ђорђевић, дипл. инж. арх. за допринос у изради План генералне регулације Београда у периоду 2014. и 2015. године.
Награда за остваривање изузетних резултата на почетку стручне каријере додељена је Немањи Џинићу, дипл. маш. инж. за изузетни успех на повезивању развојно истраживачког рада у водећем светском истраживачком институту "Creative Thermal Solutions" из Урбане (САД) и непосредну сопствену инжењерску праксу у пројектовању и извођењу.

 

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes