Награда „Инжењерка године“ за 2024. годину у Србији додељена др Лидији Томић

Награда „Инжењерка године“ за 2024. годину у Србији додељена је 4.6.2024. године у Привредној комори Србије (ПКС) инжењерки ваздушног саобраћаја др Лидији Томић, која је проглашена за најбољу од десет финалисткиња конкурса „Инжењерка године“.

Др Лидија Томић је докторирала почетком ове године са просечном оценом 10 на Саобраћајном факултету у Београду, као најмлађи докторанд при Катедри за ваздухопловна превозна средства, а одбранила је први докторат у српској ваздухопловној индустрији и науци на тему беспилотних ваздухоплова и тиме је постала прва инжењерка у Србији која је, користећи научну методологију, истражила тему беспилотних ваздухоплова као претњу по безбедно одвијање цивилног ваздушног саобраћаја. Тема докторксе дисертације „Развој методологије за процену ризика у операцијама беспилотних ваздухоплова у систему ваздушног саобраћаја“ је развијена под менторством Проф. др Оље Чокорило, шефице Одсека за ваздушни саобраћај и транспорт.

 

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Михаило Весовић навео је да се ове године за признање кандидовало 80 инжењерки.

Др Лидија Томић је изабрана на другом годишњем конкурсу у организацији ПКС, Сименса и Удружења „Инжењерка године“, чији је циљ да се инспиришу младе жене за студије у области СТЕМ (науке, технологије, инжењерства и математике) и будућу каријеру у том сектору. О томе ко ће понети титулу „Инжењерке године“ за 2024. одлучивала су четири жирија – финалисткиње, представници медија, ученици и професори средњих школа, као и представници организатора и партнера.

Председник удружења „Инжењерка године“ Раде Крајновић у образложењу награде навео је да је жири причу др Лидије Томић препознао као инспирацију младима, да избегну стереотипе и препусте се студијама које их радују и да нађу свој пут до иновација које ће њих и друштво променити на боље.

Све честитке нашој Лидији, која је током основних, мастер и докторских академских студија промовисала Саобраћајни факултет на најбољи могући начин!

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes