Preminula redovna profesorka Saobraćajnog fakulteta prof. dr Katarina Vukadinović

Sa tugom i iskrenim žaljenjem obaveštavamo vas da je u subotu 4. marta 2023. godine iznenada preminula dr Katarina Vukadinović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Saobraćajnog fakulteta u 62. godini života.

Komemorativna sednica održaće se u petak, 10. marta 2023. godine, u 12 časova u sali 128 na Saobraćajnom fakultetu. Opelo i ispraćaj za kremaciju obaviće se u subotu, 11. marta sa početkom u 14:15 časova na Novom groblju u Beogradu.


O profesorki Katarini Vukadinović

Prof. dr Katarina Vukadinović, dipl inž. saobraćaja rođena je u Beogradu 1. juna 1961. godine gde je završila osnovnu školu, Matematičku gimnaziju i Saobraćajni fakultet na kome je i magistrirala 1993. godine, a doktorsku disertaciju odbranila 1997. godine.

Akademsku karijeru započela je na Saobraćajnom fakultetu 1988. godine gde je birana u sva zvanja od asistenta pripravnika do redovnog profesora 2010. godine.

Bila je izuzetno posvećena radu sa studentima razvijajući predmete i držeći nastavu na svim nivoima studija. Prof. Katarina Vukadinović je bila angažovana na predmetima „Operaciona istraživanja“, „Organizacija i eksploatacija luka i pristaništa“, „Lučko projektovanje i upravljanje“, „Planiranje i razvoj luka i pristaništa“ i „Lučki optimizacioni modeli“, na osnovnim akademskim studijama; „Modeli za saobraćajno tehnološko projektovanje lučkih terminala“, „Deterministički modeli operacionih istraživanja“ i „Kvantitativne menadžment metode u transportu i komunikacijama“, na master akademskim studijama i „Modeli za saobraćajno tehnološko projektovanje i upravljanje rečnim i morskim lukama“, „Sistemi za podršku odlučivanju u saobraćaju i transportu“ i „Fazi sistemi sa primenama u saobraćaju i transportu“, na doktorskim akademskim studijama. Izuzetan doprinos dala je kao mentor i član komisija pri izradi završnih i master radova, kao i doktorskih teza velikog broja studenata. Brojnim kolegama bila je u komisijama za izbor u nastavnička i saradnička zvanja.

Tokom karijere usavršavala se na Institutu za saobraćaj Tehničkog fakulteta u Kopenhagenu, gde je provela tri meseca na specijalizaciji tokom 1989. godine, na Univerzitetu u Delaveru gde je kao student doktorskih studija od 1992. do 1994. godine bila angažovana na držanju vežbi na predmetu “Sistemska analiza” i izradi dve studije, kao i u Centru za napredne tehnologije Univerziteta Južne Kalifornije gde je školsku 1999/2000. godinu provela u zvanju istraživača učestvujući u izradi dve studije.

Prof. Katarina Vukadinović imenovana je 2000. godine u zvanje zamenika stalnog predstavnika Srbije i Crne Gore u Dunavskoj komisiji sa sedištem u Budimpešti. Bila je član Inženjerske komore Srbije, Saveta Saobraćajnog fakulteta u tri mandata, Veća naučnih oblasti tehničkih nauka Univerziteta u Beogradu i Programskih odbora konferencija SYMOPIS i LOGIC. Obavljala je dužnost prodekana za poslediplomske studije, šefa Odseka za vodni saobraćaj i transport i šefa Združene katedre za brodove i brodsku energetiku, organizaciju rada brodova i pristaništa i plovne puteve u više mandata. Bila je i dugogodišnji izvestilac Republičke revizione komisije za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije.

Tokom svog stvaralačkog rada prof. Katarina Vukadinović objavila je više od 100 naučnih i stručnih radova. Kouautor je četrnaest radova objavljenih u relevantnim međunarodnim naučnim časopisima, jedne međunarodne naučne monografije i jednog pomoćnog udžbenika. U glavne naučne doprinose prof. Katarine Vukadinović spada pionirska primena računarske inteligencije u rešavanju složenih saobraćajnih problema, o čemu svedoči i značajna citiranost njenih naučnih rezultata.

Prof. Katarina Vukadinović, pored svojih nastavnih, naučnih i stručnih rezultata, ostaće upamćena po svojoj posvećenosti, nenametljivosti i nesebičnom davanju energije i vremena mnogim ljudima u svom okruženju. Neizmernu ljubav pružala je sinu Mihailu, porodici i prijateljima.

 

IMAGE Svečana dodela diploma (27.1.2024.) - Galerija fotografija
Pogledajte fotografije sa svečane dodele diploma, održane 27. januara 2024. godine.

Free Joomla! template by Age Themes