Додатне информације везане за организацију наставе на даљину на Саобраћајном факултету

Поштовани,

Овим путем желимо да Вам дамо додатне  информације везане за организацију наставе на даљину на Саобраћајном факултету.

Имајући у виду наведену ситуацију, и поред недвосмислене популарности сервиса за подршку настави на Саобраћајном факултету, желимо да подсетимо на следеће чињенице:

  1. На Саобраћајном факултету се успешно користи Moodle платформа која има функције и даљинског и електронског учења (oву платформу тренутно користи 94% свих наставника и сарадника и 99,6% свих студената на Саобраћајном факултету).
  2. Наведена платформа је подељена на три сервиса, у складу са степеном академских студија:
  3. Сви сервиси подржавају све врсте активности (укључујући и постављање унапред снимљених видео материјала), осим видео предавања у реалном времену (video streaming).

За потребе реализације видео предавања у реалном времену, Рачунарски центар Саобраћајног факултета (РЦСФ) препоручује употребу Cisco Webex платформе, чији је максималан капацитет до 100 полазника по видео сесији (до 01.07.2020). Ова препорука базирана је на процени стабилности употребе овог сервиса у односу на друге  (и њему конкурентне) сервисе у условима високе оптерећености, која је изазвана доминантним обликом рада од куће.

Наравно, употреба није ограничена на наведено решење. Поред Webex сервиса, Рачунарски центар Универзитета у Београду, препоручује и Zoom сервис.

Туторијале за употребу наведених сервиса можете пронаћи на адреси http://media.rcub.bg.ac.rs/?p=7451

У случају Cisco Webex сервиса, Рачунарски центар Саобраћајног факултета тренутно учествује у процесу резервације два налога који ће, поред осталих налога направљених од стране наставног особља, стајати на располагању за процесе рада на даљину у оквиру Саобраћајног факултета.  За коришћење наведених налога обратите се на адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Такође, у припреми је и туторијал за напредну употребу Moodle платформе, који ће бити доступан у наредном периоду.

За све додатне информације и подршку, можете контактирати особље Рачунарског центра, путем email адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Рачунарски центар

Саобраћајног факултета

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes