(Објављено 26. 12. 2023.)

 ЈУБИЛЕЈ 

Издавачка делатност напунила 60 година

    Ове године се навршава 60 година рада Издавачке делатности на Саобраћајном факултету.
    У почетку, формирана је као организациона јединица за подршку у објављивању наставне и научне литературе у области саобраћаја. Ово је подразумевало припрему рукописа и лабораторију за умножавање.
    Поред уџбеника, монографија, часописа, студија и пројеката, зборника радова с научних и стручних конференција из области саобраћаја, транспорта, логистике и комуникација, припремају се и обрасци за потребе Факултета, честитке, као и други промотивни материјали. Осим послова за потребе нашег Факултета, обављали су се и послови за друге факултете, универзитет и друге установе. Како су се мењали захтеви Факултета, а технологија напредовала, тако је и Служба временом мењала своју форму.
    До 1993. године, Службом је руководила Комисија за издавачку делатност, која је била у надлежности актуелног продекана за наставу. Усвајањем Закона о издавачкој делатности 1993. године, уводи се обавеза да издавач има главног и одговорног уредника. У периоду од 1988. до 1998. године уводи се низ иновација као што су увођење рачунарске обраде текста, обука кадрова, формира се правилник о уџбеницима, регулисање ауторских права, унифицирање корица уџбеника… Ове промене су омогућиле да 1994. године Саобраћајни факултет буде регистрован као издавач.
    Издавачка делатност Саобраћајног факултета учествује на Сајму књига већ непрекидно 35. година. Да би се прилагодилa захтевима за бољу подршку студијама и студентима, Служба за издавачку делатност је увела у свој опус и е-књиге, чиме се може похвалити мали број издавача. Тешко је укратко описати шта је све било у овој делатности, од настанка до данас, па ћемо набројати неке важније догађаје.
    Важнији датуми из историје Издавачке делатности Саобраћајног факултета

  • 1963. Служба за припрему рукописа и лабораторија за умножавање на Топчидерском венцу бр. 8;
  • 1988. Прво учешће на Сајму књига;
  • 1992. Прва годишња свечана промоција нових издања;
  • 1993. Први правилник о издавачкој делатности Саобраћајног факултета;
  • 1994. Унификација корица уџбеника и дипломских радова;
  • 1998. ИДСФ улази у каталог Југословенских издавача;
  • 2001. Прво електронско издање (CD формат)
  • 2020. Електронске књиге опремљене DOI бројевима, ИДСФ члан Crossref.

    Година јубилеја је прилика да се подсетимо претходних главних и одговорних уредника: проф. др Смиљан Вукановић (1993-98); проф. др Стево Ерор (1998-2000); проф. др Снежана Пејчић-Тарле (2000-10); проф. др Драгослав Кузмановић (2010-15); проф. др Далибор Пешић (2015-17); проф. др Маријана Петровић (2017-23) и актуелни уредник проф. др Мирјана Бугариновић.



(Објављено 20. 12. 2023.)

Промоција књига публикованих током 2023. године

     Свечана промоција књига које су публиковане у 2023. години одржаће се у четвртак, 21. децембра 2023. године са почетком у 11,00 часова у сали 128 Саобраћајног факултета. Током ове године Саобраћајни факултет је публиковао 22 књиге, и то: 13 основних уџбеника (од тога је десет прештампано без измена), два зборника радова, шест помоћних уџбеника (од тога су четири прештампана без измена) и једну брошуру.

     Промоција ће бити организована у форми кратког усменог приказа од стране рецензената уџбеника и монографија, као и уредника зборника радова са Конференција у организацији Саобраћајног факултета.

     Више о издањима Саобраћајног факултета у току 2023. године можете да погледате у Брошури коју смо и ове године припремили у сврху промоције наших издања.
У жељи да 2024. година буде обележена бројним новим издањима желим вам срећне божићне и новогодишње празнике.

Срдачан поздрав,
Проф. др Мирјана Бугариновић
Главни и одговорни уредник 



(Објављено 18. 10. 2023.)

Саобраћајни факултет 34. пут на Сајму књига у Београду

И ове године Саобраћајни факултет имаће учешће на Међународном београдском сајму књига, једној од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону. Издавачка делатност Факултета изложиће своја издања у оквиру штанда Издавачке куће „Академска мисао“, Хала 2, ниво А (улаз из улица Слободана Јовановића или Милутина Миланковића – погледајте локацију на мапи)

Позивамо вас да нас посетите и да се упознате са најновијим издањима из области саобраћаја, транспорта, комуникација и логистике.
Чекамо вас на Београдском сајму од 21. до 29. октобра 2023. године.
Добродошли! 



(Објављено 9. 10. 2023.)

Промоција новог издања Саобраћајног факултета у стручним круговима

Уџбеник „Шпедиција и међународна логистика” на порталу PlutonLogistics

Средином 2023. године Издавачка делатност Саобраћајног факултета је публиковала прво издање основног уџбеника „Шпедиција и међународна логистика” чији су аутори Милорад Килибарда, Милан Андрејић и Вукашин Пајић. Важност ове публикације у стручним круговима потрђује чланак „О шпедицији и логистици у 17 поглавља – Нова књига коју би сваки професионалац требало да прочита”, недавно објављен на порталу PlutonLogistics.

 

 О томе како је настао овај уџбеник, колико је значајан за студенте, али и за све оне који се на директан или индиректан начин баве међународном логистиком и шпедицијом прочитајте у интервјуу са проф. др Милорадом Килибарда доступном на линку портала.

Стручну рецензију уџбеника можете погледати на овом линку



(Објављено 19.05.2022.)

Још један међународни успех наших аутора

Саобраћајни факултет Универзитета у Београду је 2020. године публиковао књигу ауторки проф. др Милице Калић, проф. др. Данице Бабић и проф. др Славице Дожић под насловом Основи ваздушног саобраћаја, ISBN 978-86-7395-421-9, која је намењена студентима III године Одсека за логистику и Одсека за друмски и градски саобраћај и то као основни уџбеник за предмет Основи ваздушног саобраћаја. Он у потпуности прати наставни процес дефинисан програмом, а настао је као резултат дугогодишњег држања наставе на поменутом предмету.

Са задовољством вас обавештавамо да је издавач Routledge/Taylor & Francis group 2022. године публиковао књигу наших наставница проф. др Милице Калић, проф. др Славице Дожић и проф. др Данице Бабић под насловом Introduction to Air Transport System, ISBN 978-0-367-60921-4.

Ради се о значајно проширеном и прилагођеном издању нашег уџбеника.

                                            

Introduction to air transport system2

     

 

Књига Introduction to Air Transport System даје приказ развоја ваздушног саобраћаја, говори о његовој експанзији, и пружа мноштво информација из области аеродрома, контроле летења и авио-компанија, као основних компоненти система ваздушног саобраћаја. На једноставан и лако разумљив начин описује функције и процесе при планирању и обављању ваздушног саобраћаја, дајући осврт како на превоз путника, тако и на превоз робе. Књига представља свеобухватан водич у области ваздушног саобраћаја и бави се кључним питањима као што су: пословање аеродрома и авио-компанија, карактеристике тржишта, економика, актуелни и нови трендови, итд.

 

Намењена је широкој читалачкој публици која укључује студенте који се на мастер и докторским студијама први пут сусрећу са облашћу ваздушног саобраћаја, као и запосленим у авио-компанијама, на аеродромима, у контроли летења, у цивилним ваздухопловним властима, итд. који имају искуство изван ваздушног саобраћаја (информационе технологије, економија и друге инжењерске науке). Књигу могу користити и студенти на општим студијским програмима саобраћаја.

Више о поменутој публикацији на https://www.routledge.com/Introduction-to-Air-Transport-System/Kalic-Dozic-Babic/p/book/9780367609214

 



(Објављено 28. децембра 2021.)

Уместо промоције књига публикованих током 2021. године

Поштоване колегинице и колеге,

Услед актуелне епидемиолошке ситуације ове године нисмо у прилици да организујемо свечану промоцију издања Саобраћајног факултета публикованих током 2021. године. У нади да ћемо ускоро наставити традицију и уприличити промоцију издања у просторијама Факултета користим ову прилику да у име декана факултета, чланова уређивачког одбора и запослених у Издавачкој делатности, честитам свим ауторима, рецензентима и уредницима зборника публиковане наслове и захвалим им се на дивној сарадњи.

У току 2021. године Саобраћајни факултет је публиковао 22 наслова од чега: 11 основних уџбеника (од тога пет прештампано без измена), шест помоћних уџбеника (од тога један прештампан без измена), један зборник радова са конференција у организацији Саобраћајног факултета, једну ауторизовану скрипту, две публикације и једну брошуру. Више о издањима Саобраћајног факултета у току 2021. године погледајте у посебној публикацији коју смо и ове године припремили у сврху промоције наших издања.

Уз жељу да 2022. годину обележимо бројним новим насловима срдачно вас поздрављам и желим вам срећне божићне и новогодишње празнике.

Проф. др Маријана Петровић
Уредник Издавачке делатности
Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет

 



(Објављено 01. новембра 2021.)

Припреме издавачког плана за 2022. годину

Поштоване колегинице и колеге, 

Подсећам Вас да је, за потребе формирања предлога “Плана публиковања наслова Издавачке делатности Саобраћајног факултета за 2022. годину”, потребно да доставите своје захтеве.

Захваљујем се колегама који су захтеве предали и позивам све оне који нису да то учине најкасније до 15. новембра  2021. године, како бисмо на време припремили материјале за Наставно-научно веће. 

Последњи рок за достављање захтева за наредну годину је април 2022. када ће се извршити Допуна плана публиковања.  

Наглашавам да уколико је ваша публикација била део претходног плана (који можете видети у оквиру секције ИЗДАВАЧКЕ АКТУЕЛНОСТИ), а није у поступку припреме или штампе потребно је да обновите свој захтев

За пријаву публикације потребно је да преузмете одговарајуће обрасце са сајта Факултета ОВДЕ

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, а у циљу смањења броја контаката, препоручујем да попуњене и потписане захтеве (од стране аутора и руководиоца катедре) скенирате и након тога доставити на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..


Пар извода из правилника о уџбеницима и напомена за лакше попуњавање образаца:

–    Тираж уџбеничке литературе се утврђује на основу годишњег броја студената који слушају предмет и процене могућности продаје у периоду од 2-3 године" (члан 80 Правилника). За тираже мање од 100 примерака публикације се издају у електронској форми (е-књига, раније CD издања, члан 55 Правилника).

–    Број рецензената: основни уџбеник – два рецензента; помоћни уџбеник (практикум, збирка и сл.) – један рецензент; ауторизована скрипта – не подлеже рецензији (члан 43 Правилника)

Захтев треба да буде потписан од стране шефа катедре којој према матичној области припада предмет, односно публикација.  


Уколико имате неку недоумицу око захтева, будите слободни да се обратите радницима у Издавачкој делатности (Гордани или Весни) путем телефона/мејла 3091-344, 060/2222-158, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Хвала на сарадњи

Срдачан поздрав,

ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК

Проф. др Маријана Петровић

 

План публиковања за 2022. годину, усвојен на Наставно-научном већу, можете преузети ОВДЕ.



 (Објављено 30. децембра 2020.)

 

Уместо промоције књига публикованих током 2020. године

Поштоване колегинице и колеге,

Услед актуелне епидемиoлошке ситуације ове године нисмо у прилици да организујемо свечану промоцију издања Саобраћајног факултета публикованих током 2020. године. Искрено се надам да ће се у току 2021. године створити услови да наставимо традицију и уприличимо промоцију у новом термину.

У име декана факултета, чланова уређивачког одбора и запослених у Издавачкој делатности Саобраћајног факултета, честитам свим ауторима, рецензентима и уредницима зборника публиковане наслове и захваљујем им се на дивној сарадњи.

И поред бројних изазова 2020. је била успешна издавачка година за наш Факултет. Публиковали смо 32 наслова од чега: 13 основних уџбеника (од тога 7 прештампано без измена), 6 монографија (од тога 2 су публиковане и као е-књиге са различитим ISBN бројевима, а једна и са различитим обимом), 2 зборника радова са конференција у организацији Саобраћајног факултета, 8 помоћних уџбеника (од тога 2 прештампана без измена), 1 ауторизовану скрипту и 2 брошуре.

Више о издањима Саобраћајног факултета у току 2020. године погледајте у посебној публикацији коју смо и ове године припремили у сврху промоције наших издања. Како је ово година јубилеја, 70 година рада Саобраћајног факултета припремили смо и публикацију која садржи 990 наслова које је Саобраћајни факултет публиковао до сада.

Од издавачких актуелности у току 2020. године издвајамо увођење електронских књига (е-books). Е-књиге Саобраћајног факултета су доступне на посебном веб порталу и опремљене DOI бројевима публикација и ORCID бројевима аутора.

Уз жељу да и 2021. годину обележимо бројним новим насловима срдачно вас поздрављам и желим вам срећне божићне и новогодишње празнике,

др Маријана Петровић
Главни и одговорни уредник Издавачке делатности
Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет

 

 Stampane knjige 2020 Small                            Stampane knjige 1960 2020
                             

 



 

Припреме издавачког плана за 2021. годину

Поштоване колегинице и колеге,

Подсећам Вас да, је за потребе формирања предлога “Плана публиковања наслова Издавачке делатности Саобраћајног факултета за 2021. годину”, потребно да доставите своје захтеве.

Захваљујем се колегама који су захтеве предали и позивам све оне који нису да то учине најкасније до 13. новембра 2020. године, како бисмо на време припремили материјале за Наставно-научно веће.

Последњи рок за достављање захтева за наредну годину је април 2021. када ће се извршити Допуна плана публиковања.

Наглашавам да уколико је ваша публикација била део претходног плана, а није у поступку припреме или штампе потребно је да обновите свој захтев.

За пријаву публикације потребно је да преузмете одговарајуће обрасце са сајта Факултета ОВДЕ.

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, а у циљу смањења броја контаката, препоручујем да попуњене и потписане захтеве (од стране аутора и руководиоца катедре) скенирате и након тога доставити на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Пар извода из правилника о уџбеницима и напомена за лакше попуњавање образаца:

–    Тираж уџбеничке литературе се утврђује на основу годишњег броја студената који слушају предмет и процене могућности продаје у периоду од 2-3 године" (члан 80 Правилника). За тираже мање од 100 примерака публикације се издају у елктронској форми (е-књига, раније CD издања, члан 55 Правилника).

–    Број рецензената: основни уџбеник – два рецензента; помоћни уџбеник (практикум, збирка и сл.) – један рецензент; ауторизована скрипта – не подлеже рецензији (члан 43 Правилника)

Захтев треба да буде потписан од стране шефа катедре којој према матичној области припада предмет, односно публикација.

Уколико имате неку недоумицу око захтева, будите слободни да се обратите радницима у Издавачкој делатности (Гордани или Весни) путем телефона/мејла 3091-344, 060/2222-158, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

2.11.2020.

Хвала на сарадњи

Срдачан поздрав,
ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК
др Маријана Петровић

План публиковања за 2021. годину, усвојен на Наставно-научном већу, можете преузети ОВДЕ.




(Објављено 2. oktobra 2020.)

Дигитализација издања Саобраћајног факултета

Од 2020. године Саобраћајни факултет је започео  публиковање е-књига.

     OGN3RO0 manje

 

Покренули смо нову платформу Е-књиге.

"ОСНОВИ БЕЗБЕДНОСТИ ВАЗДУШНЕ ПЛОВИДБЕ
/ INTRODUCTION TO RISK AND SAFETY OF AIR NAVIGATION
"
аутора др Феђе Нетјасова је први наслов намењен продаји,
а куповина је могућа захваљујући сарадњи са Друштвом за издаваштво, дизајн и маркетинг "АКАДЕМСКА МИСАО".

У наставку наводимо упутство за куповину:

Куповина e-књига се врши кликом на линк "е-book" испод слике насловне стране књиге. Овај линк вас води на портал "Академске мисли". Даље је потребно да пратите пар једноставних корака за куповину е-књиге.

Биће потребно да се (корак по корак):

  1. региструјете на њиховом сајту;
  2. пратите упутства која добијате путем мејла који сте навели приликом регистрације;
  3. додате у корпу е-book коју желите и извршите плаћање;
  4. након потврђене уплате преузмете и инсталирате на вашем рачунару апликацију AM Book Reader  juralogo(user name и password као налог за куповину). Једном преузета апликација користиће вам касније за све е-књиге које купите;
  5. одете на страницу књига које треба да преузмете (на пример "Oснови безбедности ваздушне пловидбе ..."), те преузмете e-књигу (језичак Преузми).

Имајте у виду следеће:

  • е-књиге се читају искључиво помоћу апликације AM Book Reader juralogoпреузете са сајта "Академске мисли".
  • Један купљен примерак подразумева могућност инсталације на једном рачунару.
  • не постоје трошкови доставе.

 



 

Бићемо и на Сајму књига у Новом Саду, у оквиру штанда "Академске мисли" од 3. до 9. марта 2020.

 

PAK 900x290



 

Промоција књига публикованих током 2019. године

 Slide01 2019  Slide02 2019  Slide03 2019  Slide04 2019  Slide05 2019
         
Slide06 2019 Slide07 2019 Slide08 2019 Slide09 2019  ...

 

Више детаља о публикованим насловима током 2019. године можете видети ОВДЕ.



 

Потписан нови уговор

Крајем године је потписан уговор о дугорочној пословној сарадњи из области издавачке делатности са Друштвом за издаваштво, дизајн и маркетинг "Академска мисао"

IMG 20191223 132654 Small

IMG 20191223 132824 Small

IMG 20191223 133051 Small



 

Припреме издавачког плана за 2020. годину

Поштоване колегинице и колеге,

Подсећам Вас да, је за потребе формирања предлога “Плана публиковања наслова Издавачке делатности Саобраћајног факултета за 2020. годину”, потребно да доставите своје захтеве.

Захваљујем се колегама који су захтеве предали и позивам све оне који нису да то учине најкасније до 15. новембра 2019. године, како бисмо на време припремили материјале за Наставно-научно веће.

Последњи рок за достављање захтева за наредну годину је април 2020. када ће се извршити Допуна плана публиковања.

Наглашавам да уколико је ваша публикација била део претходног плана, а није у поступку припреме или штампе (нити је извесно да ће бити закључно са 31.12.2019. године) потребно је да обновите свој захтев.

За пријаву публикације потребно је да преузмете одговарајуће обрасце са сајта Факултета ОВДЕ, и да их одштампане, попуњене и потписане доставите Издавачкој делатности (соба 228).

Пар извода из правилника о уџбеницима и напомена за лакше попуњавање образаца:

–    Тираж уџбеничке литературе се утврђује на основу годишњег броја студената који слушају предмет и процене могућности продаје у периоду од 2-3 године" (члан 80 Правилника).

–    Број рецензената: основни уџбеник – два рецензента; помоћни уџбеник (практикум, збирка и сл.) – један рецензент; ауторизована скрипта – не подлеже рецензији (члан 43 Правилника)

Захтев треба да буде потписан од стране шефа катедре којој према матичној области припада предмет, односно публикација.

Уколико имате неку недоумицу око захтева, будите слободни да се обратите радницима у Издавачкој делатности (Гордани или Весни) лично или путем телефона/мејла - 3941/344; 060/2222 158  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.">/Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

4.11.2019.

Хвала на сарадњи

Срдачан поздрав,

ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК
Проф. др Маријана Петровић

 

План публиковања за 2020. годину, усвојен на Наставно-научном већу,  можете преузети ОВДЕ, као и допуну плана ОВДЕ.



 

И ове, 2019. године, на Сајму књига

 baner sajam knjiga 2019 sr v3 Small

 

 IMG 0917 Small  IMG 0920 Small  IMG 0919 Small


 

 

(Објављено 11. јула 2019.)

Међународни успех наших аутора

                                                      9780128158005 Parkiranje

Follow up уџбеника "Паркирање" и велики успех ауторки
проф. др Наде Милосављевић и проф. др Јелене Симићевић.

Са задовољством вас обавештавамо да је основни уџбеник "Паркирање", наставника проф. др Наде Милосављевић и проф. др Јелене Симићевић који је Саобраћајни факултет Универзитета у Београду публиковао 2018. године доживео и међународни успех.  На позив реномираног светског издавача Elsevier, ауторке проф. др Нада Милосављевић и проф. др Јелена Симићевић су 2019. године објавиле књигу "Sustainable Parking Management  - Practices, Policies, and Metrics".                       

У овој публикацији су теме из поменутог уџбеника "Паркирање", додатно изучене из перспективе операционализације у окружењима са различитим социо-економским, саобраћајним и другим карактеристикама, а акценат је дат на месту и улози управљања паркирањем у реализацији одрживог транспортног система па самим тим и одрживих градова. 

Више о поменутој публикацији на

https://www.elsevier.com/books/sustainable-parking-management/milosavljevic/978-0-12-815800-5

 



(Објављено 6. јуна 2019.)

Манифестација "Мали лексикографски салон"

Издавачка делатност Саобраћајног факултета је са својим издањима у области страних језика науке и струке учествовала у манифестацији „Мали лексикографски салон“ која jе одржана у Новом Саду 5. јуна 2019. године  у Културној станици "Свилара".  Непосредан повод за учешће је промоција  "Основног саобраћајног вишејезичног речника", ауторки Тање Динић и Нине Половине, који је Саобраћајни факултет публиковао 2017. године.

У оквиру панел дискусије овај речник су представиле ауторка речника Тања Динић и уредник издавачке делатности Маријана Петровић. Један од закључака панела је да је Саобраћајни факултет јединствен пример добре праксе неговања тачног, прецизног и усаглашеног вишејезичног изражавања и коришћења појмова у инжењерству.

20190605 1 Small   20190605 2 Small   20190605 3 Small   20190605 4 Small   20190605 5 Small   20190605 6 Small   20190605 7 Small

 

 

Служба за подршку образовању и научноистраживачком раду

Free Joomla! template by Age Themes